2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının ilk yarısı dün verilen karneler ile son buldu. 2 haftalık ara tatilin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Eğitimci Erdal Bakırtaş, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığının birkaç yıldır kasım ve nisan aylarında öğrencilere birer hafta dinlenme süresi verdiğini, bunun yanında ayrıca sömestr denilen 2 haftalık iznin verildiğini hatırlatan Bakırtaş, "Her öğrenci kategorisini farklı değerlendirmekte fayda var. Birinci sınıf öğrencileri için kritik dönemdir. 8 ve 12'nci sınıflar için de kritik dönemdir. Bunlar özellikle LGS ve YKS dediğimiz sınavlarla bir üst kuruma hazırlanan öğrenciler için aslında tatil onlara bir nevi kamp gibi gelmelidir. Bunlar tüm enerjilerini eksikliklerini tamamlama anlamında bu süreci, fırsat olarak görmelidirler. Diğer öğrencilerimiz için de aslında zihni ve fiziki dinlenme olabilir. Zihni dinlenme nasıl olmalı? Öğrenciler ne yapmalı? Zaten öğrenciler artık elektronik ortam sayesinde birkaç gün önceden karnelerini görebiliyorlar. Bunun velilerle paylaşılma kısmı var. Aslında karne bize sadece eksikliklerimizi gösterir. Öğrencileri bir bütün olarak ele almaz. Eğitim olarak değil sadece öğretim olarak bir ölçümdür. Öğrenci, matematikten 100 aldı diye tam, 40 aldı diye de eksik olarak görmüyoruz. Burada bir muhasebe yapılmalı. Ben öğrencilerin yerinde olsam cumartesi ve pazar günü sadece dinlenir ve muhasebe yaparım. Pazartesi de karnemi alır nerede eksiğim var diye bakarım. Veya bir dönem nasıl geçti? İkinci dönemde var olan eksikliklerimi nasıl giderebilirim? Diye muhasebe yapar not alırım." dedi.

"Ara tatil okuldan kopuş olmamalı"

Milli Eğitim Bakanlığının tüm okullarda kütüphane meselesine çok önem veriyor. Hatta öğrencilerimize tüm okullarda emanet kitap alıp okumaları tavsiye ediliyor. Bu 2 haftada mutlaka kitap okumaya zaman ayırmalıyız. Öğrenci ders çalışmaktan yorulduysa, 'aman yeter sınav oldu, deneme oldu artık dinleneyim' diyorsa bir kitap okuma serüvenine girebilirler. Bunu 8 ve 12'inci sınıfları hariç tutarak ara sınıflar için söylüyorum. Zihinlerini dinlendirmek için roman okuyabilirler. Ya da kişisel gelişim kitaplarını tavsiye edebiliriz. Dolayısıyla kısa kısa hikâyeler tavsiye edilebilir. Bu zihnin dinlenmesine vesile olacak ve ikinci döneme çok daha rahat başlamış olacaklar. Yani okuldan kopuş olmamalı. Tatil oldu, her şeyi bıraktık diye düşünmemeli, daha zinde bir şekilde okula geri dönmeli. Yapacakları şey ders çalışmaktan ziyade 'neden ders çalışmadı? İkinci dönem nasıl çalışabiliriz? Veya okumalarım eksikti, bunları tamamlamam gerekir' diye düşünmelidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)