MANİSA - Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrğat, rotasyon yönetmeliği ile ilgili bakanlığa yaptıkları 9 maddelik taleplerinin kabul edilerek yönetmeliğin iptal edildiğini açıkladı.
Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrğat, bir süre önce yayınlanan yönetmeliğin çalışanların huzurunu kaçırdığını belirterek, yönetmelikte yapılmasını istedikleri değişiklikleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ilettiklerini, yapılan görüşmede başta rotasyon konusu olmak üzere yönetmelikteki bazı maddelerde değişikliğe gidilmesini istediklerini kaydetti.
Irğat açıklamasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın mecburi rotasyon uygulamasından vazgeçmesiyle çalışanların rahat bir nefes aldığını, kamu personelini ilgilendiren her türlü yasal değişiklik çalışmasında sendikaların görüşlerinin alınması gerektiğini dile getirdi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
1. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personelin zorunlu çalışma sürelerine ilişkin hükümlerin kapsamı dışında tutulmasını talep etmiştik. Talebimiz üzerine yapılan değişiklik ile yardımcı hizmetler sınıfı personel zorunlu çalışma sürelerine ilişkin hükümlerin kapsamı dışına çıkarılmıştır.
2. Rotasyonu düzenleyen, personelin bulunduğu yerde en fazla 10 yıl görev yapabileceğine ve bu uygulamanın 2014 yılından itibaren uygulanacağına ilişkin hükümlerin tamamının Yönetmelikten çıkarılması gerektiğini, personele azami çalışma süresi öngörülmesine ilişkin bir sistemin kabulünün mümkün olmadığını belirtmiştik. Talebimiz doğrultusunda yapılan değişiklik ile personelin her bölgede çalışma zorunluluğu, atamalarda ancak bir üst hizmet bölgesini talep edebilme şartı, bulunduğu yerde en fazla 10 yıl görev yapabileceğine ve bu uygulamanın 2014 yılından itibaren uygulanacağına ilişkin düzenlemelerin tamamı iptal edilmiştir.
3. Taşradan Bakanlık merkez teşkilatına, Bakanlık merkez teşkilatından taşra teşkilatına yapılacak atamalar atama dönemi dışında yapılacak atamalar arasına eklenmiştir.
4. Bulunduğu bölgedeki zorunlu çalışma süresini dolduran personel aynı bölge içerisinde bir başka yere kendi isteği ile atanırsa en az iki yıl fiilen çalışmadan başka bir yere atanma talebinde bulunamayacak idi. Bulunduğu bölgede zorunlu çalışma süresini doldurmuş bir personelin neden yeniden yer değişikliği talebinde bulunamayacağına dair bu maddeye karşı çıkarak iki yıllık şartın kaldırılmasını talep etmiştir. Talebimiz üzerine eş, sağlık ve çocuğunun öğrenim durumu mazeretleri halinde iki yıllık şarta uyma yükümlülüğü kaldırılmıştır.
5. İstifa sonrası yeniden atama ve başka kurum/kuruluşlardan naklen atananlar iki yıl geçmedikçe sağlık mazereti hariç yer değiştirme talebinde bulunamayacak idi. Eş durumu ve öğrenim durumu gibi mazeret durumlarının da madde kapsamındaki istisnalar arasında sayılması gerektiğini belirtmiş idik. Talebimiz doğrultusunda değişiklik yapılarak eş durumu ve öğrenim durumu da istisnalar arasında sayılmıştır.
6. Sağlık mazereti nedeniyle tayin talebinde bulunanların tedavilerinin yapılabileceği bir il'e atanması gerekirken, aynı bölge ya da bölge sırası takip edilerek alt veya üst bölge şartı getirilmiş idi. Sağlık durumu gibi insani bir durumda tedavinin yapılacağı bir il'e gönderilmeleri gerekmekte olup, bölgelere bakılmaması gerekmektedir dedik. Talebimiz üzerine mezkûr cümle "Bu şekilde atama talebinde bulunanların sağlık raporuna uygun tedavilerini yaptırabilecekleri bir il'e atamaları yapılabilir." olarak değiştirilmiştir.
7. Bakanlığın eş durumu tayinlerinde zorunlu çalışma süresini değil de aile bütünlüğünü ön planda tutması gerekmektedir. Bu nedenle; Bakanlık personeli olup da aynı bölgede görev yapan eşlerin her birinin, bulunduğu bölge veya yerin zorunlu çalışma süresini tamamlamadan atanma talebinde bulunamayacağına dair hükmün Yönetmelikten çıkarılması gerekmektedir dedik ve yeni düzenleme ile 14. maddenin yedinci fıkrasındaki mezkurdüzenleme yürürlükten kaldırıldı.
8. Görev performansı yetersiz olarak değerlendirilen personelin görev yerinin değiştirilmesine dair düzenleme "Yetkili amirin teklifi üzerine atama" başlıklı Yönetmeliğin 16. maddesinden çıkarılmıştır.
9. Belirli bir proje veya eğitim gibi hizmetlerin geçici olarak yürütülmesi amacıyla geçici görevlendirme yapılabileceği şartı getirilmiş idi. Geçici görevlendirmeler için bu şartın kaldırılmasını talep ettik. Madde metni "Hizmetlerin geçici olarak yürütülmesi amacıyla bir takvim yılı içerisinde 2 aya kadar geçici görevlendirme yapılabilir. Bu süre personelin kendi isteğinin bulunması şartıyla 6 aya kadar uzatılabilir." (Ramazan Sındıraç-İLKHA)