Şarku’l Avsat’ın The Independent’tan aktardığı habere göre Birleşik Krallık Alzheimer Araştırmaları Vakfı, yaşlanmanın “en korkunç sonucu" olarak adlandırdığı nörolojik bozukluğu geliştirme risklerini azaltmaya yardımcı olacak seçimleri güçlendirmeyi umduğunu söyledi.

Vakfın baş doktoru Profesör Jonathan Schott, demans riskini azaltmanın mümkün olduğunu ve insanların yalnızca yüzde 30’unun bunu bildiğini, bunun değişmesi gerektiğini söyledi.

Schott, demansın bazı insanlarda genetik olduğunu, ancak dünya genelinde bunama riskinin yüzde 40'a varan oranda önlenebilir olduğunu kaydetti.

Schott, “Bireyler ve toplum olarak riskimizi azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

İyi beyin sağlığını korumanın adımları arasında işitme duyusuna dikkat etmek, beyni aktif tutmak için günlük zorluklarla uğraşmak, sosyalleşmek, formda kalmak ve sağlıklı bir diyet yer alıyor.

Ayrı bir çalışma, genç yetişkinlerde sürekli eğitimin, güçlü kafa yaralanmalarından kaçınmanın ve hava kirliliğine maruz kalmanın azaltılmasının da bir kişinin riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.

Vakıf adına YouGov tarafından yürütülen yeni anket, insanların riski azaltmak için kendi başlarına atabilecekleri adımları ihmal ettiklerini ortaya koydu.

Birleşik Krallık’ta 2 bin 200 yetişkinle yapılan ankette, insanların yüzde 35'inin işitme sorunlarıyla ilgili endişeleri olduğunu ancak bunların yarısından fazlasının (yüzde 59) bu konuda hiçbir şey yapmadığını bildirdi.

Ayrıca anket, yetişkinlerin yalnızca yüzde 31'inin her gece en az yedi saat kaliteli uyku uyuduğunu söylediğini kaydetti.

Ankete katılanların dörtte birinden biraz fazlası (yüzde 27) ise her gün zihinlerini zorlamak için aktiviteler yaptıklarını ve sadece yüzde 30'u her hafta fiziksel aktivite kurallarına uyduğunu söyledi.

Bununla birlikte, yanıt verenlerin çoğu, her hafta birkaç kez arkadaşlarıyla, aileleriyle veya meslektaşlarıyla görüştüklerini belirtirken, çoğu son zamanlarda tansiyonlarını ölçtürdüklerini bildirdi.

Aşağıdaki liste ise demansı kontrol atına almayı amaçlayan adımlardan. Bunlar;


Her gece en az yedi saat uyumak

Ruh Sağlığı hizmetleri

Sosyal aktiflik

İşitmeyi önemsemek

Dengeli beslenmek

Fiziksel olarak aktif kalmak

Sağlıklı bir kolesterol seviyesini korumak

Sigarayı bırakmak

Sağlıklı bir kan basıncı

Mümkün olduğunca şekeri korumak