DİYARBKIR- Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle uyarı ve önerilerde bulunan Diyetisyen Ceren Aktaş, oruç tutanların dengeli beslenmeleri ve yeterli miktarda sıvı almalarının oldukça önemli olduğunu belirtti. Aktaş, beslenme şekillerindeki bu değişimin mide ve bağırsak sorunlarına neden olabildiğinin altını çizdi.
Ramazan da en çok sahur yemeğinin atlanmaması, aksi halde matebolizmayı yavaşlattığını ve daha çok acıkmaya sebep olduğu ifade eden Aktaş, sahurda tüketilen besinlere de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Çok baharatlı ve tuzlu yiyeceklerin, gün içinde daha çok su ihtiyacına neden olacağına dikkat çeken Aktaş, "Bu nedenle bu besinlerin tüketimi önerilmemektedir. Sahurda süt, yumurta, peynir çeşitleri gibi uzun süreli tokluk sağlayacak protein içeriği yüksek besinler ve bol söğüş tercih edilebilir. Bu besinleri tüketemeyecek kişiler; meyveli yoğurt veya 1 su bardağı yarım yağlı süt ile hazırlanmış 5-6 yemek kaşığı mısır gevreği tercih edebilir" dedi.
'Kızartma yerine haşlama tercih edilmeli'
Sahur ve iftar yemeklerinde kızartma yerine, daha çok pişirilmesi ve ana yemeğe hemen başlanılmaması gerektiğini söyleyen Aktaş, "Kızartma usulünün yerine ızgarada, fırında, haşlayarak, buğulayarak pişirilmiş yiyecekleri tercih etmek mide kramplarına, reflüye, mide yanmasına ve hazımsızlığa karşı koruyucudur. Uzun süren açlığın ardından iftarda ağır ve enerji değeri çok yüksek olan besinlerin bir anda tüketimi, kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Oruç, hurma ve kuru kayısı gibi meyvelerle açılabilir. Sonrasında ise 1kase çorba ve salata ile devam edip ana yemeğe 15-20 dakika sonra geçebilir. Ana yemekte de bir miktar etli sebze yemeği, ızgara et, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, ayran gibi besinler tercih edilebilir" şeklinde konuştu.
'İftardan sonra yürüyüş yapın'
İftar ile sahur arasında en az 2 ara öğün tüketilmesini öneren Aktaş, "Yemeğin üzerine yaz meyvesi olarak bilinen kavun, karpuz veya az şekerli ya da şekersiz olarak hazırlanan komposto tüketilebilir. Yemekten 1 saat sonra küçük bir porsiyon sütlü tatlı da tercih edilebilir. İftardan ortalama 1,5-2 saat sonra ise yapılacak hafif tempolu yürüyüş, besinlerin sindirimine yardımcı olacak ve zayıflayan metabolizmayı hızlandıracaktır" ifadelerine yer verdi.
'Kabızlığa karşı bol su için kuru meyve atıştırın'
Uzun süre aç kalmanın kabızlık sorununun artmasına sebep olduğunu dile getiren Aktaş, "Bağırsakların tembelleşmemesi için iftardan sonra ara ara kurutulmuş meyveler atıştırılabilir. Ayrıca kabızlık sorunu yaşamamak için su tüketimi de son derece önemlidir.Su tüketimi özellikle sıcak havalarda daha da önem kazanmaktadır. Vücudun günlük su ihtiyacı 1,5-2 litreyken, yaz aylarında bu gereksinim 2,5-3 litreye kadar çıkarılmalıdır. Ramazan ayının da yaza denk gelmesi sebebiyle belirtilen sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir" ifadelerinde bulundu.
'Tansiyon, şeker ve kolesterol hastalarına dikkat'
Tansiyon, şeker ve kolesterol hastalarının oruç tutup tutamayacaklarına, doktorlarına danışarak karar verilmelisi gerektiğini ifadelerine ekleyen Aktaş, "Oruç tutması sakıncalı olan hasta grupları, doktorlarının önerilerine uygun hareket etmelidir. Hamileler ve emziren anneler de iftar sofralarının cazibesine kapılmadan yeterli miktarlarda besin tüketmelidir." (Sedat Aslan-İLKHA)