Suriye ile Türkiye arasında vizelerin kaldırılması ve sınır ticaretinin gelişmesi Arapçaya olan ilgiyi de arttırdı. İskenderun Körfezi`nde sanayi ve ticaret sektörünün ilerlemesi, Suriye başta olmak üzere, Lübnan, Suudi Arabistan, Libya, İran, Irak gibi Ortadoğu ülkeleri ile ticari ilişkilerin gelişmesi bölgede yaşayan vatandaşları Arapça öğrenmeye yöneltiyor.
İTso binasında haftada üç gün ikişer saat olmak üzere Nesrin Rihani tarafından Arapça konuşma ve yazma eğitimi veriliyor. Kurs öğretmeni Rihani, Arapça kursuna yediden yetmiş yediye herkesin katılabileceğini belirterek, Kursiyerler arasında, doktor, esnaf ve iş adamları ile vatandaşların bulunduğunu kaydetti.
Özellikle işsiz gençlerin kursa ilgi gösterdiğini aktaran Rihani, "Ortodoğu ülkeleri ile çalışan firmalarımız, bayilikler alan firmalarımız var.
Her ne kadar Ortadoğu karışık olsa da insanlarımız ticaretlerini ve o ülkelerle ilişkilerini sürdürüyor. Bu da Arapça kurslarına ilgiyi daha da arttırıyor." dedi. Suriye ile vizelerin kalkması ile Hatay bölgesine gelen Arap turist sayısında önemli derecede artış olduğuna dikkat çeken Rihani, "Özellikle esnaflarımız Arapça öğreniyor. Suriyeli vatandaşlarla Arapça konuşmak ve ticaret yapmak için kurslara geliyorlar ve üç ay gibi bir sürede Arapçayı söken vatandaşlarımız var." diye konuştu.
İskenderun`un ekonomik ve sosyal yönden oldukça potansiyel bir şehir olduğuna dikkat çeken Rihani, "İskenderun Limanı özelleşti. Önümüzdeki aylarda şehrimizde denizcilik ve nakliye sektörü hareketlenecek, bu da yabancı dile rağbeti arttırıyor. Bunları gören iş adamlarımız da şimdiden Arapça kursuna gelmeye başladılar bile.
" ifadesini kullandı. Arapça kursuna devam eden Aysel Aktifrik (70) ise, "Arapça okumak ve okuduğumun manasını öğrenmek için kursa geliyorum ve oldukça iyi öğreniyorum. Öğrenmenin yaşı yok." şeklinde konuştu. Kursiyer Mustafa DemIrak da "Arapça konuşmak çok zevkli, bizlere bu imkânı sağlayan İTso yönetimine ve kurs hocamız Nesrin Rihani`ye teşekkür ediyoruz." dedi.
Haberler