VAN- Van'ın en işlek caddelerinden olan Cumhuriyet Caddesi'nde açılan LYS ve YGS danışmanlık bürosu tercih dönemlerinin sona ereceği 18 Temmuz'a kadar açık kalacak.

 

Açtıkları danışmanlık bürosunun amaçlarının gelen öğrencilere ücretsiz tercih ve danışmanlık olduğunu belirten Van Öğretmenler Derneği Rehberlik Komisyonu Başkanı Adem Kılıç, öğrencilere puanlarına göre gidebilecekleri yerleri yazdıklarını söyledi.

 

Kılıç, "Öğrenci bize geldiğinde biz diyoruz ki: Sen şu dilimlerdeki yerlere girebilirsin. Bölümlerin iş olanaklarını falan tanıtıyoruz. O şekilde danışmanlık yapıyoruz" dedi.

 

"18 Temmuza kadar hizmetimiz devam edecek"

Üniversite tercihlerinin başladığı 8 Temmuzda danışmanlık bürolarını açtıklarını ve öğrencilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduklarını belirten Kılıç, "Bizlerde 8 Temmuz'da büromuzu kurduk. 18 Temmuz Perşembe gününe kadar devam edecek. Burada genelde 8 arkadaş çalışıyor. Öğrenci katılımı iyi. Bu çalışmanın ana hedefi geçen senelerde böyle bir çalışma başlattığımızda şöyle bir eksiklik fark ettik! Öğrencilerin tercih konusunda çok bilgisi olmuyor. Tercih konusunda bilgileri çok eksik oluyor. Örneğin ağırlıklı öğretim başarı puanını yerleştirme puanı zanneden öğrenciler oluyor. Hangi alanda tercih yapacağını bilmeyen öğrenciler var. O anlamda çok ciddi bir boşluk var. Öğrencilerin rehberliğe ihtiyacı var. Bizlerde arkadaşların bu eksiklerini kapatmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

 

"Başarı ortalamasında Van bu yıl daha iyi"

Öğrencilerin geçen yıllara göre bu sene daha yüksek puan aldığını vurgulayan Kılıç, "Bu sene öğrencilerin durumu daha iyi. Geçen sene deprem etkilemiş öğrencileri. Van son sıralardaydı ve gelen öğrenciler genelde ön lisans tercih yapıyorlardı. Bu sene sıralamalar daha iyi. Başarı biraz daha artmış. Deprem geçen sene başarıyı gerçekten etkilemiş. Bu sene lisans bölümlerini yani 4 yıllık bölümleri tercih eden öğrenci sayımız geçen seneye oranla daha fazla. Van'a baktığımızda şöyle bir tablo çıkar. Geçen seneye nazaran daha iyi. Sonuçta çok daha iyi tablolar yok. Başarı sıralamaları genelde 170 bin civarında" tespitinde bulundu.

 

Doğru tercih için en önemli nokta…

Doğru tercihte en önemli şey başarı sırasına dikkat etmek olduğunun altını çizen Adem Kılıç, "Onun haricinde dikkat edilecek önemli bir diğer nokta şehir tercihidir. Örneğin bir öğrenci öğretmenlik yazacak ve puanı birkaç ili tutuyor. Öğretmenlik Türkiye'nin her yerinde yanı eğitimi verdiği için uzaklara gitmelerine gerek yok. Sevdiği şehre gitmeleri önemli. Birde sevdiği bölüm ilgi duyduğu bölüm ve avantajlı şehri seçmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.

 

Kılıç Ayrıca her zaman olduğu gibi bu yılda en fazla rağbetin Sağlık alanına olduğunun altını çizdi.

 

Arkadaşlarına yardımcı olmak için geldiğini söyleyen Muhammed Bilgin, "Arkadaşlar iyi puan almışlar. Aldıkları puana göre bir üniversiteye yerleşirler. İnşallah haklarında hayırlısı olur. Doğru bir tercih yapmak için rehberlik hocaları ile en ince ayrıntısına kadar konuşmaları gerekir. İleride pişman olmayacakları bir bölüme gitmeleri lazım" dedi.

 

Eşit ağırlık bölümü öğrencisi olduğunu ve iyi bir puan alamadığını aktaran Ahmet Kaplan ise, "Puanım iyi olmadığı için tercih vermeyeceğim. Seneye tekrar hazırlanmayı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

 

Kardeşinin tercihlerini yapmak için geldiğini söyleyen Yusuf Ateş, kardeşim eşit ağırlık bölümü öğrencisi. 380 puan almış. Tercihleri değerlendiriyoruz. Sosyal bilgiler öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği, coğrafya öğretmenliği gibi bölümler var. Öğretmenlik vereceğiz" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)