Düzenlenen toplantıda, 2022-2023 yılında Filistin’de yaşanan olayları, işgal güçlerinin Mescid-i Aksaya düzenlediği saldırılar, tutuklanan ve esir alınan Filistinli vatandaşların durumu ile israilli sömürgecilerin yaptığı ihlaller de yer aldı.

Filistin halkı için 2022 yılının zorlu bir mücadele ile geçtiğini aktaran Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, "Sadece 2022 yılı içerisinde Filistin halkı 230 şehit vermiştir. Bu şehitlerin 171'i Batı Şeria'da, 59'u Gazze'de ve bu sayı son 7 yılın en yüksek sayısıdır. 9 bin 335 Filistinli vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bunların yaraları çeşitli bölgelerinde ve bunlar hem İsrail ordusu hem de İsrail çeteleri ve yerleşimcileri tarafından yapılmıştır. Tutuklu sayımız 6 bin 500 kişi ve halen 5 bin kişi İsrail hapishanelerinde yatmaktadır. 833 ev ve kurum binalarının İsrail güçleri tarafından yok edildi. Bunların içerisinde Doğu Kudüs'teki Filistin Devletinin kurumları da yer almaktadır. Batı Şeria'da 793 saldırıdan daha fazlası da Batı Şeria'da Filistinli vatandaşlara ve vatandaşların özel mülklerine yapılmıştır. 12 bin 130 zeytin ağacı, işgal güçleri ve yerleşimciler tarafından köklerinden sökülmüştür ve yok edilmiştir. Batı Şeria'da 13 bin yeni yerleşim birimi yapılmıştır. Bunlar hukuk dışı yapılardır ve 116 yerleşim projesi çerçevesinde yapılmıştır. Filistin halkının 9 bin 700 dönümlük toprağını işgal ettikleri anlamına geliyor. Mescid-i Aksa, Yahudi cemaatler tarafından 262 kez baskına uğradı. Bu baskınlar İsrail polisinin himayesinde gerçekleşmiştir ve bu baskınları yaklaşık 48 bin yerleşimci yapmıştır" ifadelerine yer verdi.

"İsrail Hükümeti içindeki şahıslar Filistinlileri göçe zorlamaya, yerlerinden koparmaya çalışıyor"

 Yeni kurulan sözde israil hükümetinin kendi halkı tarafından dahi kabul görmediğinin altını çizen Mustafa, "İsrail Hükümeti içindeki şahıslar Filistinlileri göçe zorlamaya, yerlerinden koparmaya, daha fazla yerleşime ve Mescid-i Aksa'ya baskınlar yapmaya çağrı yapıyor. Bu hükümetin programı ayrımcı ve faşist programları Filistin halkı üzerinde gerçekleştirmek için aşırı radikal ve faşist şahıslara daha fazla alan açıyor. Bu hükümet hiç geç kalmadı, zaman kaybetmedi ve halkımıza karşı günlük öldürme eylemleri yapmaya devam etti. Bu yılın başından şimdiye kadar 3'ü çocuk olmak üzere 13 şehit verdik ve biliyoruz ki bu yıl bizim için zor olacaktır. Biz şu anda yeni yılın bir ayından bile daha az zaman geçirmişiz ve bu kadar büyük bir bilanço varsa bizim için bu yılın kanlı geçeceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mustafa, Filistin'in Türkiye ile ilişkilerini ve beklentisi hakkında bilgilendirmede bulundu. “Türkiye ile ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Sürekli olarak üst düzeyde Türkiye ile istişare içerisindeyiz. Dün Filistin Dışişleri Bakanı Sayın Riyad Malki’nin Mevlüt Çavuşoğlu'na bir mektubunu teslim ettik. Bu mektup içerisinde görüşlerimiz var.” diyerek Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini aktardı. (İLKHA)