Araştırmacılar, Danimarka'da 6 milyondan fazla kişiyi 10 yıldan uzun süre izledi ve antibiyotik kullanımının inflamatuar bağırsak hastalığı riskinde artışla bağlantılı olduğunu saptadı.

Çalışmada etkilerin birikerek artıyor gibi göründüğü ve tüm yaş gruplarında, özellikle de 40 yaş üstü kişilerde bir etki görüldüğü öne sürüldü.

Eğer 40 ile 60 yaşları arasındaysanız ve son 5 yıl içinde antibiyotik kullandıysanız, inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma riskiniz yüzde 48 daha fazla.

Çalışmaya katılan her 10 kişiden 9'una antibiyotik verildi. Araştırmacılar, 36 bin kolit vakası ve Crohn hastalığında yaklaşık 17 bin yeni vaka kaydetti.

Çalışmanın yazarları şu ifadeleri kullandı:

"Çalışmamızda, antibiyotik kullanımının genç bireylere kıyasla yaşlı yetişkinler arasında daha yüksek inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma riskiyle ilişkili olduğunu görüyoruz.

Ayrıca, antibiyotiğe maruz kaldıktan 4-5 yıl sonra inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanma riskinin arttığını gözlemledik.

Bu durum, antibiyotik kullanımının bir sonucu olarak mikrobiyal ortamda devam eden ve nihayetinde inflamatuar bağırsak hastalığına yakalanmaya katkıda bulunan değişikliklerin bir sonucu olabilir."

ŞARKU'L AVŞAT