ŞANLIURFA - Mısır'daki askeri cuntanın yaptığı darbeye ve katliama tepkiler gelmeye devam ediyor. Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde faaliyet yürüten 39 sivil toplum kuruluşu, ortak basın açıklaması yaparak Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek verdiler.


Basın açıklamasını STK'lar adına Tarım-İş Sendikası Başkanı Nevzat Yıldırım okudu.


Mısır ordusu tarafından yapılan darbenin Mısır halkının geleceğine yönelik yapıldığını ifade eden Yıldırım, "Halkın iradesini, hukuku, insan onurunu hiçe sayan bu darbe, Mısır sivil yönetiminin Filistin halkına nefes aldırmasına yönelik tavrına tahammülsüzlüğün ve Filistinlilerin geleceğine de ipotek koyma çabalarının ürünüdür. Daha darbenin ilk gününde Gazze'nin dışarıya açılan tek koridoru olan Refah Sınır Kapısının kapatılması bunun açık delilidir" dedi.


Suriye'deki iç savaş nedeniyle Ceylanpınar'a yerleşen mültecilerin durumuna da değinen Yıldırım, "Ceylanpınar sokak ve caddelerinde sayısız Suriyeli mülteci dilencilik yapıyor. Vakitli vakitsiz evlerin kapıları dilenciler tarafından çalınıyor. Ev sakinleri rahatsız edilecek şekilde para ya da eşya isteniyor. Ayrıca birçok kişiye fuhuş teklifinde bulunulduğunu esefle duymaktayız. Mültecilerin bu tür tavır ve tutumları sonucunda Ceylanpınarlı birçok ailenin huzuru kaçmış, bütünlüğü bozulmuştur.


Ceylanpınarlılar, savaş süresince mültecilere tüm insani yardımları fazlasıyla yapmıştır. Ancak mültecileri barındırmak, geçindirmek ve kontrol altında bulundurmak devletin görevidir. Devletin yetkili organları artık bu sorunları işitmeli ve çözüme kavuşturmalıdır" dedi.

Basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı. (Mazlum Gül - İLKHA)