Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazete, televizyon ve ajansların Ankara Temsilcileri ile 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda bir araya geldi.
Ankara Hakimevi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bozdağ, Bakanlığın 2022 yılı faaliyetlerini anlattı, medya temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
"Uzun süren yargılamalarla ilgili atacağımız adımlar olacak"
Makul sürede yargılamayla ilgili ciddi şikayetler aldıklarını söyleyen Bozdağ, "Biz hepsine hak veriyoruz. Bunu sağlamak maksadıyla da özel komisyon kurduk. Özellikle Türkiye’de 1926 tarihinden kalan üç tane dava var. Şuan hala devam eden. En uzun süren otuz tane davayı teftiş kuruluna görevlendirmeyi yaptık. Şimdi onları inceliyorlar. Otuz tane dava dosyadan niye uzamış, tek tek bakacaklar. Ayrıca bizim Strateji Daire Başkanımız da bu davalara bakan hakimlerle de görüşüyor. Bu dosyalar niye uzadı? Uzamaması için çözüm ne? Diye bir araştırma yaptırıyorum. Yakında sonucu çıkacak ortaya. Çıkınca da bu uzun süren davaların tamamı tasfiye edecek özel bir düzenleme yapacağız. Yani artık Türkiye'nin gündeminde yirmi yıl, otuz yıl, kırk yıl süren davaların olmayacağı bir döneme geçeceğiz. Bunun çıktılarını inşallah yakında arkadaşlarımız getirdiğinde değerli basın mensuplarımızla paylaşacağız. Ne lazımsa yapacağız. Gerekirse özel düzenleme yapacağız. Tabii Anayasa’ya aykırı olmamak kaydıyla atacağımız adımlar olacak." dedi.
"Daha fazla mahkeme açmamız gerekiyorsa açarız"
2022 yılında 3 bin 581 olan mahkeme sayısının 6 bin 950’ye çıktığı bilgisini paylaşan Bozdağ, "Bu büyük bir rakam adli yargıda büyük bir artış. Önümüzdeki dönemde bu artışı sürdüreceğiz. Daha fazla mahkeme açmamız gerekiyorsa açmaktan çekinmeyeceğiz. Denizli, Malatya, Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi kurduk ve aynı şekilde üç tane yeni İdare Mahkemesi kurarak, bu alanda da adımlarımızı attığımızı ifade etmek isterim." diye konuştu.
"Uzlaştırmacılığı daha etkin hale getireceğiz"
2022 yılında, cezada 230 bin 399 dosyayı da uzlaştırma aracılığıyla karara bağladıklarını söyleyen Bozdağ, "Yani hakim huzuruna çıkmadan vatandaşlarımız uzlaşmayla bu sorunları çözdü. O yüzden alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını yeni dönemde artırmaya ve uzlaştırmacılığı daha etkin işletebilmek için yeni tedbirler almaya da kararlı olduğumuzu buradan ifade etmek isterim." diye belirtti.
Bozdağ, şu anda Türkiye'de noter bulunmayan herhangi bir ilçenin kalmadığını kaydetti.
"20 dili daha adli sicil kaydına ekleyeceğiz"
Bozdağ, şöyle devam etti: "Tabii adli sicil kayıtları konusunda da Türkiye'de önemli değişiklikler var ve biz adli sicil kayıtların silinmesine ilişkin e-devlet üzerinden vatandaşlarımızın silinmeye müracaat etmelerini sağladık ve bugüne kadar 521 bin 399 adli sicil kaydını vatandaşlarımız, 2022’te başlattık bunu kısa bir sürede bu kabul gördü ve bu kadar vatandaşımız adli sicil kaydından kurtulmuş oldu. Tabii yurt dışında adli sicil kaydının farklı dillerde, yabancı dillerde de görüyoruz. 2022’ye girdiğimizde 19 dilde adli sicil kaydı veriliyordu. Ona biz 9 dil daha ekledik, 28 dil oldu. Önümüzdeki zaman içerisinde 20 dil daha adli sicil kaydına ekleyeceğiz. Böylelikle 48 yabancı dilde adli sicil kaydı verir hale geleceğiz. Tabii e-Devlet uygulamalarını anlatmama gerek yok. Orada büyük bir mesafe aldık ve önümüzdeki dönemde bu mesafeyi daha da ilerletmeye devam edeceğiz."
Sinan Ateş cinayeti
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin soru üzerine, soruşturma kapsamında 13 kişi hakkında tutuklama kararı verildiğini, 3 kişi için adli kontrol tedbiri uygulandığını söyledi.
Olayla ilgili bir kişinin ise halen arandığını aktaran Bozdağ, "Şu an tetiği çektiği belirtilen kişi aranıyor ama kimlik bilgileri net. Onunla ilgili kolluk kuvvetleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı birlikte çalışıyorlar. İnşallah yakın bir zamanda o da kolluk güçlerimiz tarafından yakalanıp adalete teslim edilecek. Yani bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve kolluk güçleri, büyük bir titizlik ve itinayla soruşturmayı yürütmektedir." dedi.
Bozdağ, şöyle devam etti:
"Bu konu, bütün boyutlarıyla soruşturuluyor. Karanlıkta kalan hiçbir yön olmayacaktır ve konu her yönüyle aydınlatılacaktır. Bundan da kimsenin şüphesi olmamalıdır. Yargı işliyor, burada yargının ilk günden beri yaptıklarına bakılırsa kolluğun yaptıklarına bakılırsa meselenin üzerine ciddiyetle gidildiği çok açık ortada. Ama buna rağmen bu konu üzerinden de bir istismar siyaseti üretiliyor. Bu da fevkalade yanlış bir şey. Yani burada kolluğun yapması gerekir. Veyahut da yargının yapması gerekir. Yapmadığı bir şeyi kimse iddia edemez. Çünkü araştırılması gereken her konu araştırılır ve elde edilen delillere göre de soruşturma yürüyor."
Bakan Bozdağ, tetikçi olduğu iddia edilen kişinin yurt dışına çıkıp çıkmadığına ilişkin soruyu ise "Yani şu anda bir bilgi yok bu yönde elimizde. Resmi yollardan çıkması mümkün değil, hakkında yakalama kararı olduğu için resmi yollardan çıktığına dair hiçbir veri yok. Ama kaçak yollardan çıkmış olabilir mi? Ona dair de şu anda elimizde bir bilgi yok. Arama tarama titizlikle yürütülüyor." diye cevapladı. (İLKHA)