Geçmiş yıllarda hava kalitesi olarak toz, azot, kükürt ve ozon salınımında ülkenin en kötü illeri arasında yer alan Ağrı'da son dönemlerde hava kalitesinde gözle görülür bir iyileşme söz konusu.

Ağrı Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürlüğü tarafından yürütülen hava kalitesi ölçümleri kapsamında geçmiş yıllarda 140'lı orana ulaşan bazı veriler sağlığı da olumsuz anlamda etkiliyordu.

Ağrı Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürü Ferdi İlan, toz, azot, kükürt ve ozon salınımı verilerini İLKHA'ya paylaştı.

İlan, paylaştığı verilerde ciddi anlamda doğalgaz kullanımının önemli oranda olumlu etkilediğini belirtti.

İl Müdürü Ferdi İlan, kentte ölçülen hava kalitesi ilgili şu verileri paylaştı:

"Hava kalitesinde doğalgazın kullanımına başlanmasından sonra belli bir gelişim gözlemlendi. Bunun Bakanlık uhdesinde ve İl Müdürlüğümüzce takip edilen hava takip istasyonlarımız mevcut. İnternet ortamında da vatandaşlar tarafından bunlar takip edilebiliyor. Bu çerçevede kentte doğalgaz kullanımından önce ve sonra hava kirliliği ile ilgili verileri irdelemek gerekirse bu irdelemeler toz, azot, kükürt ve ozon olarak gelişiyor. Toz ile ilgili verilere baktığımızda doğalgazdan önce 130-140'lı rakamlardan günümüzde 40'lı 50'li rakamlara miligram/metrekare olarak eriştiğini görebiliyoruz. Hakeza azot ile ilgili yine verilere baktığımızda yaklaşık 25'li rakamlardan 7'li rakamlara çıktığını miligram/metrekare olarak görüyoruz. Sağlığı olumsuz etkileyen ana unsurlardan kükürt'e baktığımızda bunlarda 70'li rakamlardan günümüz Ağrı hava şartlarına baktığımızda 15'li 20'li rakamları görüyoruz. Yine ozon salınımına baktığımızda veriler ışığında 90'lı 100'lü sayılardan günümüz şartlarına geldiğimizde 40'lı sayılara miligram/metrekare olduğunu görüyoruz. Bu veriler ışığında doğalgaz kullanımının kent için önemli olduğunu görüyoruz." (İLKHA)