Suriye'de 2014 yılından bu yana muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gıda, ilaç ve barınak da dahil olmak üzere insani yardım ulaştırılabilmesi için 15 üyeli BMGK'nın izni gerekiyor. Veto hakkı bulunan 5 daimi üyenin tamamı ile birlikte 9 üyenin onayının gerektiği izin süresi 10 Ocak'ta sona erecek.

Suriye'nin kuzeyindeki yaklaşık 4 milyon kişiye yalnızca Babül Hava Sınır Kapısı üzerinden gıda ve ilaç yardımı ulaştırılıyor. İnsani yardım programının 6 ay daha uzatılması için Konsey'de süreleri dolan İrlanda ve Norveç tarafından hazırlanan metin diğer ülkeler tarafından gayrı resmi olarak kabul edildi.

Ancak Rus diplomatlar, BMGK kararı ile yürütülen insani yardımların kendi beklentilerini karşılamadığını kaydetti. Bu nedenle programın uzatılması kararında Moskova'nın tavrı merak edilirken, Reuters'a konuşan diplomatlar Rusya'dan 'olumlu sinyal' aldıklarını söyledi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, konuyu Suriye yönetimi ile istişare ettiklerini ve son kararın pazartesi günü Moskova tarafından alınacağını söyledi.