Ağrı Et ve Süt Kurumu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Türk Patent ve Marka Kurumunca "Ağrı Yaprak öneri" ve “Haşıl Yemeği” adıyla coğrafi işaret alan yöresel lezzetlerden, yaylada beslenen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etlerinin belli oranda karıştırılmasıyla yapılan Ağrı Döner’inin, Türkiye’nin dört bir yanında satışa sunulacağı belirtildi

Lansman toplantısında, beraberindekilerle birlikte Ağrı Yaprak Dönerinin üretim aşamasını inceleyen Ağrı Valisi Osman Varol, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha öncesinde şu ana kadar Ağrı’mıza ait sadece Abdigör Köftemiz tescilliydi. Son 2 yıl önce Ağrı Geven Balının tescilini aldık. Gerçekten çok önemli bir üretim alanımız balcılık. Sonrasında biliyorsunuz ki burası bir hayvancılık memleketi. Türkiye’de hayvancılığın en iyi yapıldığı illerden bir tanesi. Aynı zamanda sahip olduğu otlak ve meralarla önemli bir iliz. Hem çok fazla sayıda canlı hayvan varlığımız var. Hem de nitelik ve lezzet olarak Türkiye’nin en güzel, en kaliteli etine sahip illerden bir tanesiyiz. Bunun yanında çeşitli ürünlerimiz var. Döner de bunlardan bir tanesi. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yapılmakla beraber, her yörenin kendine özgü bir şekli var. Ağrı’da da gerçekten Ağrı Döner’i dediğimiz buraya özgü olarak yapılan ve çok kıymetli ustalarımızın yıllardır sürdürdüğü, gelenekle üretilen bir dönerimiz var. Bu dönerimiz kesinlikle diğer bölgelerin dönerinden, lezzetinden, yapılışından çok farklıdır. Bununda bir coğrafi işarete sahip olması gerektiğini düşündük. Çalışmalarımız sonuç verdi. Tescil belgemizi aldık. Bu günde sektörün temsilcilerinin adına Et ve Süt Kurumu Müdürümüze belgemizi teslim ettik." dedi.

Vali Varol, "Gerçekten Ağrı Döner’i çok lezzetli. Biraz önce bahsettiğimiz gibi. Öncelikle dönerin yapıldığı etin kaynağından geliyor bu lezzet. Yani bizim çok doğal ve geniş otlak ver meralarımızda beslenen hayvanlarımızın etinden yapıldığı için çok lezzetli bir dönerimiz. Sonrasında da üretimin tekniği bizim yöremize özgü bir teknik. Etin dokusunun daha fazla ağza geldiği çok özel bir lezzeti var. Bu anlamda da coğrafi işaretle de bu özelliği bu lezzeti tescillenmiş oldu. Bunun şöyle bir önemi var. Özellikle ürünün pazarda orijinal olduğunu, size ait olduğunu kanıtlayabilmeniz için bilimsel bir şekilde bunu kanıtlamanız gerekiyor. Bu belgeye ihtiyaç var. Bundan sonrasında Ağrı Dönerini satabilmeniz için bu tescil belgesinde yer alan koşulları sağlamanız gerekiyor. Dolayısıyla herkes farklı bir ürün üretip bunu Ağrı Döner’i olarak satamaz. Ürünün pazara ulaşması içinde çok önemli bir çalışmamız var. Ağrı merkezde zaten biliyorsunuz ki çok yaygın olarak tüketiliyor. Son dönemlerde insanlarımız başka illerdeki yakınlarına bu ürünü paketleyip göndermeye başladılar. Şimdi bunun endüstriyel bir hale gelmesi için çalışma başlatıyoruz. Et ve Süt Kurumumuz çok ciddi bir üretim gerçekleştiriyor. Yakında makinalarımızın sayısını arttıracağız. Şu anda sadece Et ve Süt Kurumu mağazalarında satılıyor. İlerleyen dönemde Tarım Kooperatifleri marketlerimize sonrasında da tüm market ve Türkiye’nin dört bir yanına göndereceğiz. İlk önemli adım coğrafi işaretti. Bunu da almış olduk. Bundan sonra önümüzün açık olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra esnafımız da bu şartlara uygun olarak bunu ürettiğini ortaya koyacak. Arkadaşlarımız da bunu denetleyecekler. Denetlemeden sonrada o işletmemize bu belgeyi verecek. Esnafımız da belgesi eşliğinde dükkânında bu ürünü satabilecek. Buda orijinal olan ile olmayanı bir birinden ayıracak. Tekrar hayırlı olmasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Programa, Vali Osman Varol, Belediye Başkanı Savcı Sayan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüsamettin Erol, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, İl Emniyet Müdürü Nihat Özen, Et ve Süt Kurumu Müdürü Yılmaz Aslan katıldı.

Lansman toplantısı, katılımcılara döner ikram edilmesi ile son buldu. (İLKHA)