Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, "Özel Amaçlı Taşıt" tanımı içerisine, tekerlekli sandalye ile binilebilen (SH), römork karavan (SE), seyyar vinçler (SF), özel grup (SG) ve dolly (SJ) araçlar da eklendi.

Noterler tarafından tescili yapılacak veya yapılan araçların satış, devir ve her türlü tescil işlemleri ile araç sahiplerinin tescile esas bilgilerine ilişkin de düzenleme yapıldı. Türkiye Noterler Birliğine ait Araç Sicil ve Tescil Sistemi (ARTES) verilerinin kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek/tüzel kişilerle yapılacak paylaşımlarına esas olacak protokollerin uygulanmasına ilişkin teknik hususlar Emniyet Genel Müdürlüğünün uygun görüşü alınarak Türkiye Noterler Birliğince belirlenecek.

Tescili yapılan araçlara, sahiplerine ve sonradan araç üzerinde yapılan her türlü değişikliklere ilişkin bilgiler tescile yetkili olanlar tarafından elektronik ortamda kaydedilecek.

İlk tescili yapılacak olan veya daha önce tescilli iken müsadere ve tasfiye gibi nedenlerle kaydı daimi olarak kapatıldıktan sonra yetkili kurum veya kuruluşlarca satışı yapılan araçların alıcısı adına tescili yapılmadan, trafikten çekme veya hurda işlemi yapılmayacak.

Kira, intifa gibi şahsi veya ayni haklara ilişkin bilgiler başvuru üzerine ilgisine göre noterler veya Emniyet Genel Müdürlüğü trafik tescil kuruluşları tarafından araç sicil kayıtlarına işlenebilecek.

Dört tekerli motosikletlerin ön ve arkasına plaka takılacak

Tescil plakaları, yük motosikletleri ile İki veya Üç Tekerlekli Araçların ve Dört Tekerlekli Motosikletlerin Tip Onayına Yönelik Araçların Yapısı ve Genel Gereklilikleri Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak 1 Ocak 2020'den sonra üretilen dört tekerlekli motosikletler (L6-L7) ile diğer motorlu araçlara; biri ön, diğeri arkada yerden 30 ila 120 santimetre yükseklikte iki adet takılacak.

Bu motosikletlerin ikinci tescil plakalarının 1 Ocak 2024'e kadar takılması gerekecek.

Noterler tarafından alınacak ücretlere ilişkin düzenlemede ise Noterlik Kanunu kapsamında belirlenen ücret uygulanmaksızın, araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler veya araç sahiplerinin talebi üzerine sicil kayıtlarından çıkarılarak verilen belgeler için noterler tarafından 55 lira maktu ücret alınacak. Bu işlemlerin birden fazlasının aynı noterlikte yapılması halinde, tek bir işlem ücreti alınacak.

Bu kapsamda alınması gereken ücret her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında, takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılmak suretiyle uygulanacak.