Kiralık araçların nasıl, kimlere verilmesi ve kiralanması ile ilgili bilgi veren oto kiralama işletmecisi Mehmet Gündüz, kiralanacak aracın kullanıcı tarafından ekspertize gösterilerek kiralanması gerektiğini söyledi.
"Sözleşme içeriğinde amacının dışında herhangi bir madde var mı diye kontrol edilmeli"
Kiralanacak araçta kişinin nasıl bir araca ihtiyacı olduğunu belirlemesi gerektiğine vurgu yapan Gündüz, "Kiralanacak aracın, yakıt açısından, kendisinin ihtiyacından büyük ya da küçük bir olmaması gerekiyor. Araç firmasını çok iyi araştırılması gerekiyor. Kiralanacak aracın yakıt durumunun kontrol edilmesi gerekiyor. Bazı firmalar kilometre kısıtlaması getiriyor ki araçta kilometre kısıtlamasının olup olmadığının kontrol edilmesi lazım. Araçların özellikle sigortalı veya kaskolu, rent a car kaskolu olup olmadığını, imzalayacakları sözleşme içeriğinde amacının dışında herhangi bir madde var mı diye kontrol etmeleri gerekiyor." dedi.
"Motoru sıhhatli, yüksek model araçların tercih etmek gerekiyor"
‘Uzun dönem araç kiralayacak vatandaşlar için ise kendileri aracı ekspertize sokarsa çok iyi olur’ diyen Gündüz, "Çünkü aracı ekspertize koydunuz ve boyasız bir araba kiraladınız. 1 yıl sonra getirdiniz arabayı boyasız teslim ettiniz.Fakat ekspertize koymadan, boyasız diye alıp 3-4 parça boyalı aracı aldığınızda birkaç ay veya 1 yıl sonra aracı getirip teslim ettiğinizde karşı taraf, firma aracı kontrol edip: ‘Benim aracım boyasızdı, sen boyalı getirdin’ diye bir şey söylediğinde aksini ispatlayamazsa, arada bir anlaşmazlık çıkacaktır. Bunun için de çok dikkat etmek gerekiyor. Kiralama yaparken özellikle bakımları yapılmış, motoru sıhhatli, daha yüksek model araçların tercih etmek gerekiyor." diye konuştu.
"Güvenilir kişilere araç kiralamak gerekiyor"
Kiralama şirketlerinin art niyetli müşterilerden zarar görebildiğine dikkat çeken Gündüz, "Nasıl oluyor? Kötü niyetli insanlar araçları alıp, takip cihazlarını bir şekilde söküp aracı dağıtabiliyor, satabiliyor, parçalayabiliyor ve kaza sonrası aracı bırakıp gidebiliyorlar. Benzinim bitti, gel arabanı buradan al diyenler dahi oluyor. Bu gibi durumlarda da daha çok güvenilir kişilere araç vermek gerekiyor. Full rente car kasko yapan firmalar, kaza durumunda ehliyetsiz ve alkollü kazalar haricinde diğer kazaların hepsini karşılıyor. Muafiyetli olanlar da karşı tarafa küçük kazaları ödetip diğer kısmını da kendileri karşılıyor. Bu nedenle kiralama şirketleri rent a car kasko yapmak zorundadırlar." şeklinde konuştu.
"Kiraladığımız aracın çalınması durumunda, en yakın karakola gidilmeli"
Kiralanan araçların çalınması durumunda emniyet birimlerine haber verilmesi gerektiğini ifade eden Gündüz, "Emniyet Müdürlüğü'nün bu işle ilgili ‘oto hırsızlığı’ birimi var. Kiraladığımız aracın çalınması durumunda en yakın karakola gidilmeli ve oraya bildirilmelidir. Arabanın çalındığını ispat edebildiyseniz ve kiralama sözleşmesini de beraberinizde karakola götürdüyseniz, kasko ile irtibata giriliyor ve sigorta şirketleri de aracın bedelini şirkete ödüyorlar." şeklinde belirtti.
Araç kiralayacaklara sözleşme dışında herhangi bir belge imzalamamaları uyarısında bulunan Gündüz, şunları kaydetti:
"Kesinlikle boş senet ve ayrı ekstra senet imzalanmalıdır"
“Senet imzalatmak yasal bir iş değil. Herkesin kendi avukatıyla yaptığı sözleşme maddelerimiz ve sözleşmelerimiz var. Bazı sözleşmelerde ise sözleşmenin eki olarak bono sözleşme içindeyse olabilir fakat sözleşme dışında ekstra senet imzalamamak gerekmektedir. İmzalanan senedinde kesinlikle açık senet olmaması gerekir çünkü art niyetli firmalar bunu kullanabilir veya firmaya hırsız girdi, senedi aldı götürdü. Kesinlikle boş senet ve ayrı ekstra senet imzalanmalıdır. Sözleşme maddelerin içerisinde her şey yazıyor ,sözleşmeyi düzgün ve sağlam yaptıktan sonra senede gerek kalmamaktadır." (İLKHA)