Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, gübre ve yem fiyatlarının sabitlenmesini olumlu karşıladıklarını söyledi. 

Çiftçinin belini büken en önemli girdilerden bir tanesinin gübre, mazot, ilaç ve yem fiyatları olduğunu belirten Aydiş, bu girdilerde fiyatın düşmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

"Yalnız hükümetin yaptığı indirim sadece Tarım Kredi Kooperatiflerinde geçerlidir" diyen Aydiş, bu indirimlerin özel sektöre de yansıması gerektiğine işaret etti.

"Özel sektöre çekidüzen verilmelidir"

Aydiş, "Çünkü bu konudaki en büyük tedarikçi özel sektördür. Özel sektöre bir çekidüzen verilmezse ve çiftçiler özel sektörün insafına bırakılırsa, bu indirimler çiftçinin derdine çare olmayacaktır. Tabi ki indirim önemlidir. Neticede ürünlerde bir kuruş dahi inse bizim için önemlidir ve çok da önemsiyoruz." dedi.

"Hükümet özel sektöre el atmalı"

Çiftçinin elinde sadece Tarım Kredi Kooperatifinin kaldığını kaydeden Aydiş, "Buradaki ürünlerin çiftçiye daha ucuza, yani yüzde 10 ya da 12'ye indirimle satılması ve nisan ayına kadar fiyatların sabit tutulması önemlidir. Ama dediğim gibi özel sektöre de indirimler konusunda hükümetin el atması lazım." diye konuştu.

"Geçici tedbirlerle sorun çözülmez"

Çiftçilerin özel sektörlerin insafına terk edilmemesi gerektiğini ifade eden Aydiş, şöyle devam etti:

"Devlet çiftçisini girdiler konusunda özel sektörün insafına bırakmaması ve bu konuda çok ciddi ve kalıcı çareler bulması lazım. Geçici tedbirlerle sorun çözülmez. Çiftçinin girdilerine uygun bir düzenleme getirilmediği takdirde ne sebzelerde ne meyvede ne gübrede ne de hiçbir şeyde ciddi indirimler olmaz. Girdilere ciddi indirimler yapılırsa, tüketiciye giden bütün ürünlerde indirim olur."(İLKHA)