Müfettişlerin serzenişlerinden bahseden Gök, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklikler yapılması gerekliliğinin ihtiyaç halini aldığını ifade etti.
Nisan ayından bu yana eğitim müfettişlerinden kendisine gelen bazı mesajları kamuoyu ile paylaşan Gök, paylaştığı mesajlarda müfettişlerin sorunları ve talepleri olduğunu gözler önüne serdi.
Gök, “Eğitim müfettişlerimizin bazı sorun ve haklı taleplerini kamuoyu ile paylaşma gereği hasıl olmuştur. Açıklamama Nisan 2022 tarihinden beri eğitim müfettişlerimizden gelen bazı mesajları direk paylaşarak başlamak istiyorum; geçenlerde İslahiye'ye göreve gittim. Aracım 250 TL benzin yaktı, gündelik dahil elime geçen 225 TL, yani yemek paramı da üstüne koyuyorum yakıta yetmiyor. 10 bin TL maaştan yakıtı peşin alıyoruz ve 3 ay oldu yol paramızı alamadık. Yani maaşımızdan devlete borç vermiş duruma düşüyoruz. Her ay iş için 2 bin 500 TL yakıt alınca maaş 7 bin 500 TL’ye düşüyor. ‘Kartlar şişti ödeyemiyoruz.’ Aracım senede ortalama 35 bin kilometre yol yapıyor, bunun büyük kısmı devlete hizmet için yapılıyor. Vatanımıza helal hoş olsun ama devletimiz güçlü hamdolsun buna ihtiyacı yok ki hem aracımızın kilometresi artıyor hem yılda 3 defa bakıma giriyor. Bize verilen para ise yakıta bile yetmiyor, aracın amortisman değer kaybı cepten. ‘Alınacak 750 müfettiş yetmez, Gaziantep'te müfettişler kişi başı yıllık 45 dosya yazıyor bunun dışında kurum denetimleri, aday rehberliği, yönetmelikteki yeni işler, haftanın yedi günü yetmiyor.’ Bakanlık müfettişleri senelik 15 dosya yazıyor, harcırahlarını peşin alıyorlar, maaşları bizden ortalama 6 bin TL daha fazla, iş aynı hatta bizim iş daha fazla ama maaş daha düşük. ‘Maaşımız şu an öğretmenlerden ve okul yöneticilerinden daha düşük.’ İşte müfettişlerimizin serzenişlerinden bazıları bunlar.” diyerek müfettişlerin kendisine attığı mesajları paylaştı.
Eğitim müfettişlerinin özlük haklarına değinen Gök, “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda eğitim müfettişlerinin özlük haklarını düzenlenmektedir. Eğitim müfettişleri, ülkemizde görev yapan bütün müfettişlerle aynı şartlarda işe alınmakta ve aynı eğitim sürecinden geçmektedir. Fakat 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan diğer müfettişler ile kıyaslandığında, eğitim müfettişlerinin en düşük özlük haklarına sahip oldukları görülmektedir. Örneğin 30 yıllık hizmet süresine sahip bir Bakanlık müfettişi aynı durumdaki eğitim müfettişinden ortalama 6 bin TL daha fazla belediyede çalışan bir müfettiş de aynı durumdaki eğitim müfettişinden ortalama 3 bin TL daha fazla maaş almaktadır. Eğitim camiasının göz bebeği konumundaki müfettişlerimizin maddi sıkıntılarının önemsenmesi ve çözümü noktasında ivedi olarak adım atılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
657 Sayılı Kanun'da müfettişlere ödenen tazminatlar ile ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getiren Gök, “Kamuda görev yapan tüm müfettişlerin maaşları üst limitte eşitlenecek şekilde düzeltilmelidir. Bu sayede devlette eşit işe eşit ücret prensibinin de gereği yapılmış olacaktır. Eğitim müfettişlerine, özellikle taşra ilçelerde göreve gidenlere araç tahsis edilmeli eğer bu yapılamıyorsa eğitim müfettişlerine ödenen yakıt parasının ve harcırahların peşin ödenmesi ve devlet işinde kullanılan şahsi araçların kasko ve sigortasına katkı sunulması, göreve birlikte giden müfettişler için koltuk sigortasının sosyal ve ekonomik hak olarak verilmesi hususunda adım atılmalıdır. 750 yeni müfettiş yardımcısının atanacak olması olumlu bir adım olmakla birlikte bu sayının yeterli olmadığı ortadadır. İş yükünün adil paylaşımını sağlayacak sayıda müfettiş yardımcısı ataması yapılmalıdır. ÖMK ile gündeme gelen uzman öğretmenlik ve baş öğretmenlik gibi uygulamaların da dışında tutulan yani yetkililerce neredeyse unutulmuş olan eğitim müfettişlerimizin uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik ile ilgili haklı talepleri karşılanmalı; Müfettiş yardımcılarına uzman öğretmenlik, Müfettişlere de başöğretmenlik unvanı verilmelidir. Mevcut durumda müfettişler içinde yüksek lisans ve doktora mezunu olanlar bile bu unvanlardan faydalanamamaktadır. Bunun düzeltilmesi ve müfettişliğe giriş sınavını kazanan ve eğitim müfettiş yardımcısı olarak atananlara uzman öğretmenlik, 3 yıl sonra yeterlilik sınavını kazanıp eğitim müfettişi unvanı alanlara da başöğretmen unvanının verilmesi kurumsal hiyerarşi açısından da önemli bir adım olacaktır. Sınavla seçilen ve eğitimin rehberlik ve teftiş yükünü omuzlamış ve canla başla çalışan eğitim müfettişlerimize hak ettikleri değer bir an önce verilmelidir.” açıklamalarında bulundu. (İLKHA)