Dışişleri Bakanı Vang, Pekin'de Çin Uluslararası İlişkiler Enstitüsünün düzenlediği sempozyumda yaptığı çevrim içi konuşmada, "Bir ülke (ABD), sahte bir 'demokrasiye karşı otoriterlik' anlatısıyla soğuk savaş mantığını canlandırma arayışında. Çin ve Rusya, diğer ülkelerle dayanışma içinde hegemonyaya karşı çıkıyor ve yeni soğuk savaşı reddediyor." ifadelerini kullandı.

Çin'in Rusya ile ilişkilerinin "kaya gibi sağlam" olduğunu, dış müdahalelerden ve uluslararası ortamdaki değişimlerden etkilenmeyeceğini vurgulayan Vang, Pekin'in Moskova ile "karşılıklı güveni derinleştireceğini" ve "Çin-Rusya kapsamlı stratejik ortaklık koordinasyonunu güçlendireceğini" belirtti.

Vang, Çin'in Ukrayna krizinde tutarlı şekilde objektif ve tarafsız tavır aldığını, hiçbir tarafa diğeri lehine eğilim göstermediğini, ateşe körükle gitmediğini ve bencil fayda arayışında olmadığını dile getirerek, ABD'nin tutumunu örtülü şekilde eleştirdi.

Çin, Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana Rusya aleyhine "işgal", "saldırı" sözcüklerini ve "kınama" anlamına gelecek ifadeleri kullanmaktan kaçınmış, BM Genel Kurulunun kınama kararında çekimser oy kullanmıştı.

Batı'nın savaş nedeniyle Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulaması sonrasında Moskova ile Pekin arasındaki ticaret hacminin arttığı gözlenmişti.