Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı Tanyolu (Kızıl Ziyaret) köyü ile köye bağlı Arka Mahalle (Şumaya) ve Kayalık (Abubeşka) mezralarında bulunan yaklaşık 1370 dekarlık arazi 1936 yılında tapu olmadığı için devlet tarafından tespit yolu ile ve resmi belgelerle dedelerine verildiğini söyleyen köy muhtarı Kemal Artan, tapulama sürecinde Tapu Müdürlüğünde kendilerinden habersiz işlem yapıldığını iddia etti.
1936 yılında verilen arazi tespit evrakları.
1936 yılı tespitlerini daha önce tapulamak için uğraştıklarını ama bir sonuç alamadıklarını belirten Tanyolu Köyü Muhtarı Kemal Artan, 2010 yılında Ağrı Tapu Müdürlüğü tarafından tespit arazilerinin tapulaması için çalışma başlatıldığını söyledi.
Tapulama sürecinde çıkarılan birinci listede köyde ikamet eden hak sahiplerinin bulunduğunu, fakat çıkarılan ikinci listede ise sebebi bilinmeyen bir şekilde köyde kaydı bulunmayan, köyle ilgisi bulunmayan 4-5 kişinin isminin yer aldığını, hak arayışında kapıların kendi yüzlerine kapandığını söyledi.
Tapu Müdürlüğü tarafından çıkarılan birinci liste.
"Arazilerin üzerlerine yapıldığı insanların ne adresleri köyümüzde var nede kayıtlar"
Yaklaşık 1500 nüfusun arazilerinin elinden alınarak mağdur edildiğini söyleyen Kemal Artan, "2010 yılında bizim köyümüze tapulama çıktı. Ağrı Tapu Müdürlüğü'nden gelip birinci listeyi hazırlayıp arazi tapularını köy sakinlerine verdiler. 1370 dekar arazi yani büyük bir arazi, o bölgede 5 köy var bu arazi 3 köyündür. Memurlar birinci listede arazilerin köy sakinlerinin isimlerinin yer aldığını söylediler, evraklarımızı teslim ettiler. İkinci listede ne yapıldıysa, köy ile alakası olmayan insanların üzerine isimler yazıldı. Şuan yaklaşık 1500 insan mağdurdur, arazileri elinden alınmış. Arazilerin üzerlerine yapıldığı insanların ne adresleri köyümüzde var nede kayıtlar. Doğubayazıt ilçesi nüfusuna kayıtlıdırlar. Bu insanlar torpil yaparak arazileri üstlerine aldılar." dedi.
Tanyolu Köyü Muhtarı Kemal Artan
"1936 yılının tespiti olarak devlet o dönemde bu arazileri dedelerimize vermiş." diyen Artan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca bu tespitleri iptal ederek o arazileri o insanların üzerine veriyorlar. Tapu işlemi başlamadan önce nereye müracaat ettiysek sonuç alamadık. Örneğin 1936 yılında Halis Patak'ın dedelerine verilen tespitler var. Onun davasını Yargıtay bozdu Taşlıçay'a geri gönderdi, arazilerin başkasına verilemeyeceğine dair, şuan Taşlıçay'da mahkeme devam ediyor. Bu oluyorsa diğerleri neden olmuyor. Torpil yapılarak 4-5 kişiye veriyorlar bizim köyümüzü, insanlar mağdurdur. Yetkililerin bu mağduriyeti gidermesini talep ediyoruz."
Konu ile ilgili görüşülen Ağrı Tapu İl Müdürlüğü yetkilileri ise yılsonu yoğunluğu nedeni ile şuan herhangi bir açıklama yapamayacaklarını söylediler. (İLKHA)