Yasaya göre, Suriye'de bulunan zorunlu askerlik hizmetinden kaçanlara teslim olmaları için üç ay, ülke dışında bulunanların ise dört ay süre veriliyor.

Cumhurbaşkanlığı, kararnamenin 21 Aralık'tan önce işlenen suçlar için geçerli olduğunu kaydetti.

Uzun yıllar krizin yaşandığı ülkeye dönmek isteyen mültecilerin askere alınma korkusuyla planlarından vazgeçtiği belirtiliyor.

Şam yönetimi daha önce Suriye iç savaşı sırasında benzer aflar çıkardı.

2011'de başlayan ayaklanmayla iç savaşın çıktığı ülkede yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Ülke nüfusunun yarısında fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu arada Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Beşar Esad rejiminin alıkoyduğu ve akıbetleri bilinmeyen kişilerden bu yıl 547'sinin daha öldüğünü nüfus müdürlüklerine bildirdiğini açıkladı.
 
Ağın raporuna göre, Esed rejimi, 2022'de, zorla kaybedilen kişilerden 547'sinin daha öldüğünü nüfus dairelerine bildirdi.
 
Zorla kaybedilen Suriyelilerden ölenlerin isimlerini 2018'den itibaren nüfus dairelerine kademeli olarak bildirmeye başlayan rejim, bu yolla şu ana kadar 24'ü çocuk, 21'i kadın en az 1609 kişinin yaşamını yitirdiğini "sessizce" kabul etti.
 
Raporda, ölüm nedenlerini gizli tutan rejimin ölümleri doğrudan ailelere bildirmediği ve cesetleri de teslim etmediği bilgisine yer verildi.

euronews