Müslümanların alışveriş konusunda bir sınırının olması gerektiği söyleyen Yılmaz, ayetlere ve hadislere bakıldığı zaman Müslümanların sürekli minimalliğe ve sadeliğe teşvik edildiğini belirtti.
Alışveriş çılgınlığının oluşturduğu hastalıkların çözümlerinden önce sebeplerine inilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bir insan neden sürekli alışveriş yapmak ister ve neden sürekli bir tüketim halindedir? Bunun için birçok madde sıralanabilir. Bunlardan ilki kapitalist sistemin insanlar için sunmuş olduğu moda akımı. Moda, manası itibariyle değişimi ifade etmekte ve sürekli insanlar bu algıyla birlikte elde etmiş oldukları ürünleri, eşyaları değiştirmek istiyorlar. Çünkü sistem kendilerine getirmiş olduğu dayatılar ile insanları buna sürüyor ve sürüklüyor. Bundan dolayı modayı takip etmek yani gösteriş de bulunmak insanı sürekli alışveriş haline koyuyor ve sürekli bir tüketim haline girmiş oluyor." dedi.
"Gereksiz ve fuzuli harcamaların önüne geçemez olduk"
Konuşmasının devamında Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:
"İkincisi insanların gezmek için AVM'leri tercih etmesi. AVM'ler zaten konum itibariyle baktığımızda bir çok ürünün satıldığı mağazalardan müteşekkil ve insanlar gezmek için AVM'leri tercih ettikleri zaman mağazalardaki ihtişamlı afişler, düzenlemeler daha sonra cazibeli tasarımlar ile insanları fuzuli alışverişe ve harcamaya teşvik ediyor. Ve insanlar AVM gibi ortamlarda gereksiz harcamalarda bulunabiliyorlar ve bu en temel sebeplerden en önemlileri. Üçüncüsü olarak e-ticaret ve kredi kartı kullanımlarına örnek gösterebiliriz. Pandemi sürecinde artık evleri kapatıldığımız için bir tıkla her şeyi kapımıza getirebiliyor olduk. Durum böyle olunca nakit para kullanımı da bayağı aza indi. Bu şekilde yani ele alınmayan paranın kıymeti azaldı. Kıymet azaldıktan sonra kredi kartlarıyla alışveriş işlerimiz bizi etkilemez oldu. Yani kişi online üzerinden yapmış olduğu harcamada üzülmüyor ve kendisine bir sınır koymuyor. Limitler arttırıldı. Durum böyle olunca gereksiz ve fuzuli harcamaların önüne geçemez olduk."
Alışveriş çılgınlığı ile oluşturulan sahte indirim kampanyalarının aslında bir kandırmaca olduğunu ifade eden Yılmaz, bu tür indirimlere insanların kanmaması gerektiğini söyledi.
"Müslüman bilinçli bir şekilde yaklaşmalı"
Günümüz Türkiye'sinde en çok gündemde olan 'Efsane Cuma' sonra 'flaş indirimler', 'saatlik indirimler' gibi sahte indirimlerin ile insanlara psikolojik anlamda bir yön gösterdiğinin altını çizen Yılmaz, "Kişi sürekli şöyle düşünüyor 'ya bu indirimi kaçırırsam ya bu indirim olmazsa?' Gibi düşüncelerle aslında belki de ihtiyacı olmadığı şeyi alma mecburiyetinde hissediyor. Ama denildiği ve olduğu gibi sahte indirimler. Aslında indirim yok. Satıcılar bazen bir ürünü değeri bin liralık olan ürün 2 bine çıkarıyor, indirim vaadiyle bin 200’ye indiriyor. Ama bir çok insan buna inanıyor ve kar ettiğini düşünerekten aslında almasa da olur diyebilecekleri ürünleri alıyor bir durumda oluyorlar. Bu yüzden bu sebeplere Müslüman bilinçli bir şekilde yaklaşmalı, bu şekilde ilerlemeli. Müslümana yakışan da budur." ifadelerini kullandı.
"Müslüman, iman etmiş bir insan olarak kendisine en yakışan doğruyu seçmelidir"
Alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Yılmaz, "Esas alacağımız bir ayet-i kerime ile bu konuyu özetleyebiliriz aslında. A'raf Suresi'nin 31. Ayet i kerimesinde Allah-u Teala bu şekilde buyurmuştur. 'Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.' İnsanlar Müslümanlar olarak yiyebilirler ve içebilirler ama bunun bir sınırlaması vardır, bir sınırı vardır. Ta ki bu harcamalar fuzuli yere ve gereksizliği gitmediği takdirde. Çünkü bu duruma yani bu seviyeye ulaştığı zaman insanlar israf etmiş olurlar ve Allah korusun Allah'ın sevmediği kullar arasına olurlar. Ayetlere ve hadislere baktığımız zaman Müslümanlar sürekli minimalliğe, sadeliğe teşvik edilmiştir. Müslüman, iman etmiş bir insan olarak kendisine en yakışan doğruyu bu şekilde seçmelidir. İsraf etmemelidir. Sadeliği tercih etmelidir. Çünkü sadelik kişiyi olgunlaştırır. Kişiyi Müslümanlık noktasında en güzel seviyeye ulaştırır." şeklinde belirtti.
"İnsanların kendilerine yatırım yapmak ve geliştirebilecekleri şeylerde paralarını harcamaları kendileri için en doğru şey olur"
Son olarak Yılmaz, "Bazı insanlarda alışveriş yapma fıtri bir şeydir. Strese girdikleri zaman, bunaldıkları zaman, bunalım içerisinde oldukları zaman alışveriş yani bir harcamanın kendilerini rahatlattığını iddia eden kimseler var. Bu tür insanlar için de tavsiyemiz şöyle olabilir: Kendilerini harcama isteği geldiği zaman kendilerine birikim yapabilecekleri, kendilerine yatırım yapabilecekleri şeylerde harcama yapmaları kendileri için en doğru alışveriş ve harcama olur. Kendilerini yatırım yapmak, kendilerini geliştirebilecekleri şeylerde paralarını harcamaları kendileri için en doğru şey olur. Müslüman bu konuda uyanık olmalı. Reklamlara, sahte indirimlere ve sürekli alışverişe teşvik eden gündemde kendisini güzel bir şekilde tutabilmeli ve bu tür sorunlara bilinçli bir şekilde yaklaşmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)