BATMAN - Batman Çevre Gönülleri Derneği, TPAO'nun çevreyi ve doğayı kirlettiğini ileri sürerek adliye binası önünde basın açıklaması yapıp suç duyurusunda bulundu. Batman Çevre Gönülleri Derneği üyelerinin de hazır bulunduğu basın açıklamasını Batman Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Recep Kavuş okudu.

 

Batman çevre gönülleri derneği olarak yıllarca petrol üretimi esnasında meydana çıkan ve derelere akıtılan atıkları tespit edip yetkilileri basın yolu ile uyardıklarını ifade eden Kavuş, "Ama ne yazık ki raman dağında yaptığımız incelemelerde uyarılarımızın dikkate alınmadığını gördük ve TPAO bölge Müdürlüğü'nü çevreye ve doğaya verdiği zarar, yarattığı kirlilik nedeniyle hakkında davacı olmaya karar verdik. Ortada görevi ihmal ve çevreyi kasten kirletmek suçu mevcuttur" dedi.

 

Ellerindeki somut delillerle TPAO bölge müdürlüğüne suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Kavuş, Petrol üretimi esnasında çevrenin kirletilmesi karşısında denetim ve gözetim yükümlüklerini yerine getirmeyerek anılan suçu engellemediğinden 5237 sayılı TCK m. 257/2'de düzenlenen ihmal süratiyle görevi kötülüğe kullanmaktan ötürü TPAO bölge müdürü hakkında suç duyurusunda bulunduk. Suçla ilgili elimizde somut bilgi, belge ve görüntüler mevcuttur. Bu bilgi ve belgeleri de dilekçemizin ekinde savcılığa sunduk" ifadelerini kullandı.

 

Kavuş, açıklamanın devamında şunları kaydetti: "Petrol üretiminin yapıldığı diğer sahalardan da bize sıkça şikâyetler geliyor. Bu suç duyurusundaki amacımız kirletilen alanların bir an önce temizlenmesi ve bir daha çevreye ve doğaya zarar verilmemesidir. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Önlemler alınmazsa gerekirse 10 kez suç duyurusunda bulunmaktan çekinmeyeceğiz. Bu gün kirletilen geleceğimizdir, yetkilileri doğamızı kirletmemeleri için bir kez daha uyarıyoruz." (M.Fatih Akgül/Yasir Oğuz - İLKHA)