BURSA - Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Kütahya Temsilciliği'nin Kentsel Dönüşüm ve Mülkiyet İlişkisi, Taşınmaz Değerlemesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri konularında Kütahya'da düzenlediği panele katılan HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay, kentsel dönüşümde amacın sadece yapıları yenilemek değil; toplumu sosyolojik açıdan bu paralelde hazırlamak olduğunun altını çizdi.

 

Kütahya Temsilciliği'nin Kentsel Dönüşüm ve Mülkiyet İlişkisi, Taşınmaz Değerlemesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri konularında düzenlediği panelde konuşan HKMO Bursa Şubesi Başkanı Ufuk Ay, Kentsel Dönüşüm ile oluşturulan planda yeni öngörülen yaşam alanlarıyla uyumlu olmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

 

Kentsel dönüşümün 1/1000,000 ölçekli çevre düzeni planından, alt ölçekli 1/1000 uygulama imar planlarına kadar yeniden tasarlanması ile başlaması gerektiğine işaret eden Başkan Ay, "Kentsel dönüşüm yaşam alanlarıyla, çevreyle, tarihi ve kültürel miraslarla, sosyal ve ekonomik hayatla uyumunun yanı sıra ulaşım sorununa çözüm getirecek yeni ulaşım sorunları doğurmayacak bir çalışma alanı olmalıdır. Yapılan dönüşümün başarılı olabilmesi için öncelikle kentin dokusuna uygun uzun vadeli imar planları, alt yapısı, mimarisi ve yapılaşması tasarlanmalıdır" dedi.

 

İnsan hayatının korunması açısından ele alındığında önemli bir yasa olan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çevre ve toplum açısından ise pek çok sıkıntıyı neden olabileceğine dikkat çeken Ufuk Ay, "6306 sayılı yasa, insan yaşamını riske sokan yapıların bir an önce boşaltılması, yenilerinin yapılması, insan hayatının korunması amacıyla tüm olanakların bu alana sevk edilmesini sağlayan bir yasadır. Ancak çevre ve toplum açısından oldukça riskli bir yasadır. Çünkü yasa, Orman-Mera-Kıyı Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu gibi pek çok kanunu gerektiğinde işlevsiz bırakabilmektedir" diye konuştu.

 

"Kentsel Dönüşüm iyi okunmalı"

6306 sayılı yasa ile bir yapının da, büyük bir bölgenin dönüşümünü de sağlamanın mümkün olduğunu belirten Ay, yasanın riskli alanların çok hızlı dönüşümünü sağlayacağını kaydederek, "Yasada yeni oluşacak yaşam alanlarında standart yeşil ve sosyal donatı alanlarının oluşturulmasının yanı sıra hak sahiplerinin mağdur edilmemesi gibi birçok zor konu mevcuttur. Kentsel dönüşüm, eski, köhne ve kaçak yapılaşmaların yoğun, imar planlarının uygulanmasının zor ve mülkiyet sorunlarının hat safhada olduğu mahalleler ideal dönüşüm alanlarıdır. Fakat bu bölgelerde yeşil alanların yok denecek kadar az, yolların dar, yapılaşmanın yoğun ve yüksek olması söz konusudur. Burada 6306 sayılı yasayı uygulayarak gerektiğinde bazı alanlar deplase edilebilir ya da kamulaştırma ilkeleri devreye girebilir. Aksi durumda yine çok katlı yoğun bir yapılaşma olacaktır" şeklinde konuştu.

 

Kentsel dönüşümün sosyolojik bir olay ve göz ardı edilmemesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan Ay, "Kentsel dönüşümün gerçekleştirildiği bölgede yaşayan insanların yaşam standartlarının arttırılmasıyla, gerekirse psikolojik destekle yeni yaşam alanlarının oluşturulması da sağlanmalıdır. Kentsel dönüşümde amaç sadece yapıları yenilemek değil toplumu da bu paralelde hazırlamak olmalıdır" diye ifade etti.

 

Kent Bilgi Sistemlerinin can damarı CBS

Belediyeler için kentsel dönüşümlerde, imar planı uygulamaları, kent bilgi sistemlerinin oluşturulması, vergi tahsilatı, su tahsilatı gibi konularda Coğrafik Bilgi Sistemleri'nin önemli bir altlık oluşturduğunu vurgulayan Başkan Ay, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Kentsel dönüşümün yerel yönetimin önemli bileşenlerinden olan Coğrafik Bilgi Sistemleri kent yönetiminden, çevresel kaynakların etkin kullanımına, afet yönetiminden tarıma, ormancılıktan arkeolojiye, kırsal ve kentsel gelişimden turizme kadar sayısız alanda kullanım sahası bulur. Belediyecilik hizmetlerinin sürekliliği noktasında geniş bir veri tabanı sunar" ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)