Yöresel şalvar ve kasket hakkında bilgi veren Acarken, şalvarın daha kullanışlı ayrıca sünnet olduğuna dikkat çekerek kasket ise 8 köşeli olup her bir köşenin ayrı bir anlam taşıdığını belirtti.
Uzun yıllardır bu mesleği icra ettiğini ifade eden Acarkan, "50 senedir bu mesleği sürdürüyorum. Amcamın yanında öğrendim. İlkokulu bitirdikten sonra bu işi yapmaya başladık. Yeteri kadar okul okumadık biz de kendimizi bu mesleğe verdik. Kendi başıma mesleği devam ettiriyorum. Şu anda çalışacak bir çırak bile yok. Şimdi 60 yaşındayım en fazla ne kadar devam edilebilir ki. Allah nasip ederse bu işi gücüm yettiği kadar sürdüreceğim." şeklinde konuştu.
Bu mesleğin kendilerinde bir heves ve aşk olarak kaldığını ancak bu mesleği sürdürebilecek bir çırağın olmadığına dikkat çeken Acarkan, "Çok güzel bir melek olup zevk için yapıyoruz. Kısacası bizde heves haline gelmiş. Çırak olmadığında da kendi kendimize çalışıyoruz. Çocuklarım bile bu mesleğe hiç hevesleri olmadı." ifadelerini dile getirdi.
"Bizden sonra artık kim dikecek bu şalvarları"
Yaptığı dikimlerde yöresel şalvar ve kasket hakkında değinen Acarkan, şalvarın (elbisenin geniş olması hasebiyle) sünnet olduğunu belirterek, "Dikim olarak şalvar ve kasket yapıyorum. Şalvar diğer elbiselere göre daha rahattır. Ayrıca sünnettir zaten ve herkes giyebilir. Yöresel yapımı kasketler de 8 köşeli olup her bir köşesi ayrı bir anlam taşımaktadır. Eskiden herkes kullanıyordu şimdi ise azalmış durumda. Bizden sonra artık kim dikecek bu şalvarları, kasketleri? Bunları dikecek fazla sayıda sanatkâr yok artık." ifadelerini kullandı.
8 köşeli kasketlerin anlamları şu şekilde:
Birinci köşe: Güç ve kuvvet kavramıdır. Kişinin her zaman güçlü olmasını vurgular.
İkinci köşe: Yiğitlik tutkusudur. Kasket başa takılınca, cesareti içeren bir içgüdüsel tavrın ortaya çıkmasıdır.
Üçüncü köşe: Aile reisi tavrıdır. Ailesine karşı sorumluluğu vurgular.
Dördüncü köşe: Mücadele kavramını tanımlar. Her türlü olumsuzluklara karşı çaba gösterir.
Beşinci köşe: Onur kavramıdır. Kişi yaşamı boyunca onurunu daima önde tutmasını bilmelidir.
Altıncı köşe: Sevgi kavramıdır. Sevgi her zaman baş tacı edilmelidir.
Yedinci köşe: İnanç kavramıdır. İnsanın yaşam boyu inançlı olduğunu vurgular.
Sekizinci köşe: Namus kavramıdır. Kişinin namusu için yaşadığını ifade eder.
(İLKHA)