Başkent Podgorica'da toplanan kalabalık, Karadağ Meclisinde ikinci kez oylanan ve oy çokluğuyla kabul edilen "cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini kimseye vermemesi halinde meclis çoğunluğunun desteğine sahip adayın görevi üstlenmesini" öngören yasaya karşı çıktı.

Meclis önündeki göstericiler, yasanın kabul edilmesi haberini alır almaz polis tarafından korunan binaya şişe ve taş fırlatarak, meclis kapısının camlarını kırdı.

Polis, yaşanan olaylar üzerine göstericilere göz yaşartıcı gaz kullandı. Göstericiler, bugünkü oylamanın Karadağ'a ihanet olduğunu savundu.

Protestoculardan Pedja Vusurovic, mecliste yapılan "ihanete" ancak protestolarla cevap verebileceklerini söyleyerek, "Bugün sadece Podgorica'da idi. Cumartesi akşamı tekrar toplanacağız. O zamana kadar tüm şehirleri trafiğe kapatacağız. Ne kadar kalabalık olduğumuzu görsünler." dedi.

Bu arada, göstericiler sabahtan bu yana meclis önünde toplanırken, Podgorica da gün boyu devam eden gösterilere sahne oldu.

Karadağ Meclisi, daha önce, Sırp yanlısı partiler tarafından teklif edilen yasayı oylamış, ancak Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic kararı imzalamayı kabul etmeyerek, "tartışmalı yasayı" meclise geri yollamıştı.

Karadağ'daki siyasi kriz

Karadağ'da Dritan Abazovic başbakanlığındaki hükümetin 20 Ağustos'ta güvenoyu alamaması üzerine başlayan yeni hükümet kurma süreci, siyasi krize dönüşmüştü.

Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği Porfiriye ile ülkedeki Sırp Kilisesi'ne "resmi statü" kazandırmak adına imzaladığı "temel anlaşma" ile tartışmalara neden olan Abazovic liderliğindeki hükümet, Karadağ Meclisinde yapılan oylama sonucu düşmüştü.

Ülkedeki Sırp yanlısı partiler, Cumhurbaşkanı Djukanovic'e yeni hükümeti kurmak için Miodrag Lekic'in ismini iletirken Djukanovic, gerekli şartları yerine getirmediği için hükümeti kurma görevini Lekic'e vermeyi reddetmişti.

Djukanovic, erken genel seçime gidilmesini talep etmiş, bunun 2023 başında olabileceğini duyurmuştu.