Palu'nun Kültür Mahallesinde, ilk olarak Verem Savaş Dispanseri olarak hizmet veren kamu binası, bu birimin kapatılması ile Toplum Sağlığı Merkezine dönüştürüldü. Bina son olarak Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında kullanıldı. Söz konusu bina, birkaç yıldır atıl vaziyette.

Mahalle içerisinde ve halkın yol güzergahı üzerinde bulunan bina, birkaç yıldır madde bağımlılarının meskeni haline gelmiş durumda. Binanın içerisinde, madde bağımlılarının uyuşturucu için kullandığı kovalar ve boş alkol şişeleri dikkat çekiyor.

Ayrıca binada kalorifer peteklerinin çıkarıldığı, kamuya ait evrakların ortaya saçıldığı, tüm kablo, demir ve boruların çalındığı, kapıların ve masaların yakıldığı veya etrafa saçıldığı da görülüyor.

Metruk binada, yüzlerce dosya içerisinde bulunan binlerce resmi yazı ve hastaların mahrem bilgilerini içeren evraklar da dikkat çekiyor.

HÜDA PAR İlçe Başkanı Güngören metruk binayı inceledi

HÜDA PAR Palu İlçe Başkanı  Halil İbrahim Güngören de binanın atıl durumuna dikkat çekmek için mahalleli ile birlikte binada incelemelerde bulundu.

Güngören, binanın mahallelinin korkulu rüyası haline geldiğini belirterek yetkililere gereğinin yapılması çağrısında bulundu.

"Bina madde bağımlılarının yuvası oldu"

Güngören, "Bina terkedilmiş bir vaziyettedir. Burası madde bağımlılarının yuvası olmuştur. Mahalleli bundan şikayetçidir. Mahallelinin korkulu rüyası olmuştur. Mahallenin çocukları sabah akşam okula giderken, korku içerisinde gidip gelmektedirler.  İçeriyi gördünüz, camlar kırılmış, kişilere ait özel bilgiler içeren resmi dosyalar ortalığa saçılmış durumdadır. Kalorifer petekleri sökülmüş, yeni takılı olan kapılar yerinden sökülmüş, yakılmış vaziyettedir." dedi.
Güngören, "Eğer bu bina ağır hasarlı ise bu binanın bir an önce yıkılmasını yetkililerden talep ediyoruz. Ağır hasarlı değil ise bunun güçlendirme çalışmaları yapılarak mahallelinin hizmetine verilmesini istiyoruz.  Taziye evi veya Kur'an kursu yapılarak mahalleliye hizmet veren bir bina olmasını yetkililerden talep ediyoruz." dedi.

Mahalle sakinlerinden öğrenci olan Eser Üstündağ, yabancı insanların sürekli olarak binada bulunduklarını, bu insanların uyuşturucu kullandıklarını, bu nedenden dolayı korku içerisinde okula gidip geldiklerini, binanın bir an önce yıkılması gerektiğini belirtti.

Mahalle sakinlerinden Hasbi Karabulut, metruk binaya evinin 50 metre uzaklıkta olduğunu, 2 öğrenci velisi olduğunu, çocuklarının bu binanın önünden her gün okula gittiklerini ve bu binada içeride tanımadığı insanların var olduğunu, bu nedenle kendilerinin de tedirgin olduklarını söyledi.

Karabulut, "Devlete ait bir kurumun bu kadar içler acısı bir durumda olması, kimsenin buraya sahip çıkmaması bizleri üzüyor. Yetkililerden beklentimiz buranın bir an önce yıkılıp yeniden mahallemizin ihtiyacını karşılayacak bir taziye evi yapılması veya sosyal bir alan oluşturulmasıdır." dedi.

Abduselam Yıldırım da metruk binanın yetkililere bildirilmesine rağmen kimsenin konuyla ilgilenmediğini belirtti. (İLKHA)