BATMAN - Medeniyet Gençliği tarafından Yeni Kültür Merkezi Konferans Salonu`nda"Barışa giden yolda İslamcı düşünce" konulu konferans verildi.
 
Çeşitli parti ve STK yetkililerinin katıldığı program İbrahim Halil Yakut`un Kur`an`ı Kerim tilavetiyle başladı.
 
Açılış konuşmasını yapan Medeniyetler Gençliği Batman İl Koordinatörü Yahya Koyun, Medeniyet Gençliği Hareketi hakkında bilgilendirmede bulunarak, Medeniyet Gençliği`nin 1,5 yıl önce kurulduğunu ve Batman`da da geçen yıl faaliyete başladıklarını söyledi.
 
Daha sonra "Barışa giden yolda İslamcı düşünce" adlı konferansa geçildi. İlk olarak Medeniyet Gençliği Bölge Koordinatörü Fatih Sevgili söz aldı.
 
Medeniyet Gençliği olarak, gördükleri en büyük sorunlardan birinin `yönelme` olduğunu belirten Sevgili, "Yani gençliğimize yanlış rol modeller sunuluyor. Gençliğimiz tarihimizle inancımızla uyuşmayan kişi ve modelleri kendilerine rol model alıyorlar. Bunun düzeltilmesi lazım. Bizim başka rol modellere ihtiyacımız yoktur. Medeniyetimiz bize yeterdir" dedi.
 
19. yüzyılda birçok ülkenin, gençleri aydınlanmak ve fenni öğrenmek üzere Avrupa`ya gönderdiğini anlatan Sevgili, ancak Osmanlı gençlerinin fenni öğreneceklerine onların Medeniyetimizle uyuşmayan kültürlerini aldıklarını ve bu kültürü Cumhuriyetin ilk yıllarında zorla dayattıklarını söyledi.
 
Sevgili, "Cumhuriyetin ilk meclisinde halklar için "Anasır-ı İslam" deniyordu ve ayırım yoktu. Ancak 1924 anayasa ile Ulus-Devlet anlayışı hakim kılındı ve ipler o zaman koptu. 30 yıldır bölgede akan kanın sorunu o zaman başladı" şeklinde konuştu.
 
Dindar Kürtlerin devletten İslami ve kavmi kimliklerinden ötürü iki sopa yediğini belirten Sevgili, "Sorunun tarafı olan ancak kendilerini çözümün tarafı olarak gören güçlerden de ayrı bir sopa yedik. Sorun Kürt sorunu değil. Kürtler hiçbir zaman sorun olmadılar, sorun sistem sorunudur" ifadelerini kullandı.
 
Sevgili, konuşmasının devamında, herkesi gücü oranında faizle, tefecilikle uğraşanlara tavır almaya ve en azından onlardan uzak durmaya davet etti.
 
Son olarak Sevgili, herkesi gençlere, nesillere sahip çıkmaya davet ederek, "Allah`a kul, dindar temiz gençlik ve nesiller yetiştirelim" çağrısında bulundu.
 
Son olarak söz alan Medeniyet Gençliği Kurucular Kurulu Üyesi Yusuf Girgin, İslamcılık kavramına değinerek başladığı konuşmasında, Türkiye`de İslamcılık hareketi ve Kürtlerin İslam`a girmeleri ile yaptıkları hizmetleri anlattı.
 
Asıl sorunun1924 Anayasası ile ortaya çıktığını ve Kemalist Faşist jakoben anlayışın o zaman ortaya çıktığını dile getiren Girgin, Ulus Devlet için Cumhuriyetin kendine üç temel felsefe benimsediğini kaydederek,a bunların, "Müslümanları ehlileştirmek, Kürtleri Türkleştirmek ve Alevileri Sünnileştirmek" olduğunu söyledi.
Girgin, Cumhuriyetin kuruluşundan beri bu sorunların var olduğunu ve sistemle çatıştıklarını sözlerine ekledi. (Veysi Demir/Vedat Aydın-İLKHA)