Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin "Avrupa güvenliğinin garantörü" olmak için adımlar attığını söyledi.

Scholz, Foreign Affairs dergisi için kaleme aldığı makalede, Almanya'nın yeni güvenlik stratejisinin ana hedeflerini ortaya koydu.

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın Avrupa için bir dönüm noktası olduğunu ve Almanya'nın güvenlik politikasında büyük bir değişikliğe yol açtığını belirten Scholz, ülkesinin savunmaya daha fazla yatırım yapacağını ve yeni tehditlere karşı NATO içinde daha fazla sorumluluk üstleneceğini kaydetti.

Ülkesinin Avrupa güvenliğinin başat aktörlerinden biri olma niyetini ortaya koyan Scholz, "Almanya için hayati rol, ordumuza yatırım yaparak, Avrupa savunma sanayisini güçlendirerek, NATO'nun doğu kanadındaki askeri varlığımızı artırarak ve Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini eğitip donatarak Avrupa'da güvenliğin ana sağlayıcılarından biri olarak öne çıkmaktır." ifadesini kullandı.

Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i uluslararası hukuku ihlal etmekle ve Avrupa'nın barış ortamını bozmakla suçlayarak, "Emperyal bir güç olarak hareket eden Rusya şimdi sınırları zorla yeniden çizmeye ve dünyayı bir kez daha bloklara ve etki alanlarına bölmeye çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Dünya Putin'in istediğini yapmasına izin vermemeli; Rusya'nın rövanşist emperyalizmi durdurulmalı." ifadesini kullanan Scholz bir barış anlaşmasının Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesi ve Kiev'in gelecekte kendini savunma kabiliyetini güvence altına alması gerektiğinin altını çizdi.

Scholz, "Ortaklarımızla koordinasyon içinde, savaş sonrası olası bir barış anlaşmasının bir parçası olarak Ukrayna'nın güvenliğini sürdürecek düzenlemelere ulaşmaya hazırız." ifadesine yer verdi.

(Habertürk)