MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER
Yaptıkları yardım çalışmalarıyla bilinen 'İyilik Hareketleri'nden Umut Kervanı Vakfı, Avrupa Yetim Eli ve İHO Ebrar Genel Başkanları, gazetemize yaptıkları yardım çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundular.
Türkiye genelinde olduğu gibi Dünyanın birçok bölgesinde yüz binlerce kişiye ulaşan Umut Kervanı Vakfı 2013 yılından bu yana muhtaçları sevindiriyor. Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldığında yaşadıkları sevincin kendileri için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu kaydederek, “Umut Kervanı olarak toplumsal sorumluluk bilinci ile hareket ederek ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde yardım faaliyetleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Yardım faaliyetlerini gerçekleştirdiğimiz andaki ihtiyaç sahiplerinin mutlulukları ve adeta hayata yeniden bağlanmaları ile beraber umutlarının yeşermesi yaptığımız yardım faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.” şeklinde konuştu.
GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE AÇLIKTAN VE YOKLUKTAN KARDEŞLERİMİZ ÖLÜYOR
“Bugün gözlerimizin önünde açlıktan ve yokluktan kardeşlerimiz ölüyor” diyen Kurtaran, yaşanan yürek yakıcı olaylara karşı daha fazla duyarlı olunması çağrısında bulunarak şöyle devam etti: “Her geçen gün ülkemizde ve mazlum coğrafyalarda ki insani ihtiyaçlar çoğalmaktadır. Bir taraftan tüm dünyanın maruz kaldığı ekonomik sıkıntılar, diğer taraftan ülkelerdeki iç karışıklık ve savaşlar nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan mazlumların sığınmak zorunda kaldıkları kamplar veya sınırlar aşarak farklı bir ülkede maruz kaldıkları sıkıntılar yardımları zaruri kılıyor. Bu tür durumlarda en çok çocuklar ve kadınlar etkileniyor. Bir an önce kendilerine yardım eli uzatılmalı ki; yeniden hayata tutunabilsinler ve yeni şartlara ayak uydurabilsinler. Maddi olarak yardım yapılmasının yanı sıra eğitim ve sosyal çevreye uyum konusunda da yardıma muhtaç durumdadırlar. Küreselleşen dünyada insanlara teknolojik olarak ulaşma imkanı varken ne yazık ki gözlerimizin önünde açlıktan ve yokluktan kardeşlerimiz ölüyorlar.”
DAHA ÇOK KİŞİYE ULAŞMAK İÇİN DAHA ÇOK DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR
Daha çok ihtiyaç sahibine ulaşabilmek için daha çok destek beklediklerini belirten Kurtaran, şunları kaydetti: “Umut Kervanı olarak, acil insani yardımlar; gıda başta olmak üzere, giyim ve barınma ihtiyaçlarını gidermeye öncelik veriyoruz. Sağlık alanında özellikle katarakt ameliyatları ile dünyayı tekrar renkli görmelerine vesile olmaya çalışıyoruz. Başta Afrika olmak üzere Asya'da mescitler inşa ederek yerel halkın hem ibadetlerini yapacakları hem de medrese ve fenni ilimler öğrenecekleri eğitim kurumları imar ediyoruz. Temiz suya her geçen gün ulaşmanın zorlaştığı dünyamızda su kuyuları açarak kardeşlerimizin temiz suya ulaşmalarına vesile oluyoruz. Yardım kuruluşu olarak tabii ki bu projelerin gerçekleşmesi için hayırseverlerimizin katkısı ve desteği çok önemlidir. Daha fazla ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için daha çok desteğe ihtiyacımız var.”
YETİM VE MUHTAÇLARA UZANAN EL: AVRUPA YETİM ELİ
İhtiyaç sahiplerinin yüzündeki tebessüm olan bir diğer ‘İyilik Hareketi' de uluslararası yardım çalışmaları ile bilinen Avrupa Yetim Eli Derneği. 2019 yılında Almanya’nın Mainz şehrinde kurulan dernek 30'dan fazla ülkede yardım faaliyetleri yürütüyor. Dernek, Dünyanın herhangi bir yerinde, fakirlik, kıtlık, doğal afetler veya savaşlar nedeniyle mağdur duruma düşmüş insanlara siyasi, dini, etnik ve mezhepsel farklılık gözetmeksizin yardım eli uzatmayı misyon ediniyor.
30’DAN FAZLA ÜLKEYE YARDIM ULAŞTIRIYORUZ
Yaptıkları yardım çalışmalarıyla ilgili gazetemize konuşan Avrupa Yetim Eli Genel Başkanı Abdurrahman Altun, varlıklı insanlarla yoksullar arasında bir köprü olmaya çalıştıklarını kaydetti. Yardım çalışmalarının ana merkezinin Türkiye olduğunu belirten Altun, “Avrupa’dan topladığımız yardımları dünyanın yoksul bölgelerinde ihtiyaç olan yerlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Özet olarak; biz varlıklı ile yoksullar arasında bir köprü olmaya çalışıyoruz. Yardım çalışmalarımızın ana merkezini Türkiye oluşturuyor. Türkiye ile beraber Balkanlar, Halepçe, Filistin, Yemen, Afganistan, Kamboçya ve diğer Uzak Doğu ülkeleri; Bangladeş, Myanmar ile Afrika’da 15 civarında ülke var yardım çalışmaları yaptığımız. Küba'da ara ara yardımlarımızı yapıyoruz. Yani toplamda Kurban Bayramında et yardımı yaptığımız ülkeler 32’ydi. Ramazan Bayramında da yine hakeza 30’dan fazla ülkede gıda yardımı, iftar, çocuklara bayramlık giyimi vesaire yardımları yaptık.” şeklinde konuştu.
DÜNYADAKİ GIDA, SU, BARINMA VE GİYİM İHTİYACINA ÇARE OLMAYA ÇALIŞIYORUZ
Dünyadaki gıda, su, barınma ve giyim ihtiyacına çare olmaya çalıştıklarının altını çizen Altun, “Türkiye’de düzenli olarak baktığımız aileler ve yetimler var. Düzenli olarak burs yardımı yaptığımız öğrenciler var. Filistin’de yetimlerimiz var. Bunlara düzenli olarak yardım ulaştırıyoruz. Ağırlıklı olarak Yemen ve Afganistan’da yetimlerimiz var. Afganistan’da bir yetimhanemiz var. Bütün masraflarını karşılıyoruz. Afrika’da bir okul çalışmamız var. Henüz yapım aşamasında. Ayrıca yaşanan doğal afetlerde de sahada yardım çalışmalarımız oluyor. Deprem, sel, yangın ve diğer doğal afetler de ihtiyaç sahiplerine yardımlarımızı ulaştırmaya gayret ediyoruz. Çalışmalarımızı bu şekilde özetleyebilirim. Yani dünyadaki gıda ihtiyacına, su ihtiyacına, barınma ve giyim ihtiyacına bir nebze de olsa çare olmaya çalışıyoruz. Bunu da nasıl yapıyoruz; Maddi durumu olan insanlarla iletişime geçiyoruz. Onların yaptıkları yardımları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.”
İHO EBRAR: İNSANİ YARDIM ORGANİZASYONU
Merkezi Hollanda’da bulunan İHO EBRAR İnsani Yardım organizasyonu Genel Başkanı Dr. Abdurrahman Alpsoy da gazetemize yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Dünyanın tüm mazlum ve mağdur coğrafyalarında insani yardım çalışmaları yaptıklarını söyleyen Alpsoy, “İHO EBRAR olarak, ülkelerden ve hayırseverlerden gelen talepler doğrultusunda ayni ve nakdi yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Başta gıda, giyim, yetim ve muhtaç aile aylık düzenli nakdi yardımlar, hayırseverlerin bağışladığı sadaka, adak ve akika kurbanlarını kesip ihtiyaç sahiplerine kırmızı et yardımı vb. yardımları aylık düzenli olarak yapıyoruz. Mevsimsel olarak odun, kömür, soba, battaniye, bot, mont vb. gibi kışlık yakacak, giyim yardımı, okullar açılınca kırtasiye yardımı, acil durumlarda tıbbi malzeme-çadır vb. acil yardımları yapmaktayız.” dedi.
Sadaka-i Cariye kapsamında olan kalıcı eserler yardımı kapsamında su kuyuları, mescit-cami yapımı, ufak çaplı hem okul, hem de medrese görevini gören yapıları inşa ettiklerini belirten Alpsoy, şöyle devam etti: “Afrika’da Mali’nin başkenti Bamako’da içinde cami, yetimhane, okul, sağlık ocağı olan bir külliye için arazi ayarladık. Toplamda 3.600 metrekare alan üzerinde inşa edeceğimiz bu külliye ile insani yardım çalışmalarımız daha da çeşitlenmiş olacak.”
TÜM MÜSLÜMANLARIN ‘İYİLİK HAREKETİ’NE DESTEK OLMALARINI BEKLİYORUZ
Tüm Müslümanların vakit ve imkanları varken harekete geçip ‘İyilik Hareketi’ne destek olmaları çağrısında bulunan Alpsoy, son olarak şunları kaydetti: “Hayırseverler ve muhtaçlar arasında köprü olma bilinci ile çıktığımız bu kutlu yolda özellikle hayırsever halkımıza çok teşekkür ediyoruz. İmtihan şuuru ile geçen ömrümüze hayır duaları ile süslemeyi hedef edinmiş İHO EBRAR Ailesi olarak hayırseverlerimizin bağışladığı her kuruşu yerine ulaştırmayı niyaz ediyoruz. Münâfikûn Suresi 10. Ayette Rabbimiz mealen şöyle buyuruyor; “Herhangi birinize ölüm gelip de, 'Ey Rabbim! Beni yakın bir zamana kadar geciktirsen de sadaka verip iyilerden olsam!' demeden önce, size rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayın." İkazını düstur edinen İHO EBRAR olarak tüm Müslümanlara ‘İyilik Hareketi’ne destek olmalarını, vakit ve imkan varken harekete geçmeye davet ediyoruz. İHO EBRAR olarak her daim #İyilerleBeraberiz hayırsever kardeşlerimizi iyilerle beraber olmaya davet ediyoruz. Bize bu imkanı sunan Doğruhaber gazetesi ailesine 'İyilik Hareketi'ne verdikleri destek için teşekkür ediyoruz.”