Kenya-Etiyopya-Somali üçgeninde bulunan 1,2 milyon nüfuslu eyalette, insanların neredeyse tamamı hayvancılıkla hayatını sürdürüyor.

Dağınık yerleşen köylerde elektrik ve su altyapısının olmaması nedeniyle insanların ve hayvanların su ihtiyaçları, köy yakınlarına açılmış kuyulardan, eyalet yönetimince yapılmış göletlerden ve nehirlerden karşılanıyor.

İçme suyu, temizlik ve hayvanları için temel su ihtiyaçlarını buralardan karşılayan binlerce Manderalı, aşırı kuraklıkla birlikte yeni bir tehlikeyle karşı karşıya bulunuyor. Bölgede ekim-kasım-aralık ayları yağmur sezonu olmasına karşın halen yağış olmadı. Bu da bölgedeki kuyuların ve göletlerin bazılarının tamamen kurumasına, bazılarının ise suyunun bitme noktasına gelmesine neden oldu.

Eyalet yönetimi ve yerel halk, soruna acil çözüm bulunmaması halinde binlerce hayvanın telef olabileceğini, insanların iç göçe zorlanacağını ve hastalıkların baş göstereceğini belirtiyor.

Zamana karşı yarış yapılıyor
Bölgede ağır şekilde hissedilen kuraklıkla kuyuların kuruması üzerine, geçici çözüm olarak kuyulara su tankerleriyle su taşınmaya başlandı.

Haftada her kuyuya bir kez 30 tonluk tankerle su taşınırken tankerin köye ulaşmasıyla kaplarını doldurmak için köylüler yarışa giriyor.

Bazı kuyuları eyalet yönetimi ücretsiz dolduruyor, bazı kuyulara ise su tankeri olan kişilerden hizmet alınarak yetişilmeye çalışıyor. Bunun geçici bir çözüm olduğunu anlatan bölge yöneticileri, sorunu çözmek için yer altı su taraması yapılması ve derin kuyular açılması gerektiğini söylüyor.