VAN- Şeyh Said ve yarenlerinin Kur`an`ın hizmetçileri olduğunu belirten Vanlılar, onların asılacak insanlar değil, aksine elleri öpülecek insanlar olduğunu ifade ettiler.
 
Yüz yaşında olduğunu ve olayları hayal meyal hatırladığını söyleyen Ahmet Erdeğer (100), "Ben biliyorum hepsini. Fakat yaşım ilerlediğinden dolayı unutmuşum" dedi.
 
Şeyh Said Efendi`nin dedelerinden dinlediklerini aktaran Ali Karaca da (76), "Şeyh Said kıyamı bizim zamanımızda yaşanmadı. Babamıza dedemiz anlatırdı. O büyük bir zatmış. Dindar bir insandı. Kendi dinine ve ırkına sahip çıkan bir insandı" şeklinde konuştu.
 
"Kimse zulmün davasını yapmasın"
Şeyh Said Efendi ve arkadaşlarının Kur`an`ın hizmetkarları olduğunu söyleyen Abdulgani Gürcü(67) ise şunları söyledi. "O Allah ve Resulünün şer`iatının hizmetçisi idi. Onu sevmeyenler onu idam ettiler. O ve 47 kişi ile beraber idam edildiler. Onlar idam edilecek zatlar değildi. Onlar sevilecek insanlardı. Kur`an`ı ve İslam dinini sevenler böyle zatları idam etmezler. Böyle insanları severler. Resulün ve Allah`ın düşmanı olan insanları sevmemeliyiz. Ne kadar yaşasaydı Müslümanlığa, insanlığa faydalı olurdu. Çünkü Allah`ın emirlerinin hizmetçisi idi. Onu idam edenler zalimdirler. Allah`tan korkmazlardır. Dünyadan kurtulmuş olsalar bile ahirette Allah`ın verdiği cezaya çarpılacaklar. Hiç kimse Allah`tan kurtulmaz. Kimse zulmün davasını yapmasın. Herkes Kur`an`a teslim olsun. Allah`ın şeriatına teslim olsun. O zaman o kişinin dünya ve ahireti güzel geçer"
 
Gençler ise Şeyh Said denilince akıllarına alimlerin, rehberlerin ve önderlerin geldiğini ifade ettiler.
 
"Onun kıyamı şüphesiz İslam içindir"
Şeyh Said`in ulema ve âlimlerimizden biri olduğunu söyleyen Hanifi Yalçın, "Onun kıyamı şüphesiz din ve İslam içindir. Allahın dinini yaymak içindir" ifadelerini kullandı.
 
"Bize Şeyh Said`i yanlış tanıtanlardan şikâyetçiyiz"
Şeyh Said`in yıllarca yanlış tanıtıldığını ifade eden Mehmet Sıddık Açık ise, "Kürt isyancısı diye bize lanse edilmeye çalışıldı. Gerek ulusalcı laiklerin ve gerekse komünistlerin medyaları Şeyh Said kıyamını bize yanlış tanıttılar. Bundan dolayı biz bundan şikayetçiyiz" diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)