Gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzim ve aroma vericilerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin kullanım koşulları ve etiketleme kuralları yeniden belirlendi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ``Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği`` Resmi Gazete`de yayımlandı.
Buna göre, yönetmeliğin 2 numaralı ekinde yer alan gıda katkı maddeleri, olduğu haliyle piyasaya sunulacak ve belirlenen koşullar altında gıdalarda kullanılacak.
Yönetmelik hükümleri ile uyumlu olmayan bir gıda katkı maddesi veya bu gıda katkı maddesini içeren bir gıda piyasaya arz edilemeyecek. Domuz kaynaklı bir gıda katkı maddesi; gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılamayacak.
Bir gıda katkı maddesi; mevcut bilimsel kanıtlara dayalı olarak önerilen katkı maddesinin kullanım miktarı tüketici sağlığı açısından güvenlik riski doğurmuyorsa, ekonomik ve teknolojik açıdan uygulanabilir başka yöntemlerle gerçekleştirilemeyecek. Makul teknolojik bir ihtiyaç bulunuyorsa, kullanımı tüketiciyi yanıltmıyorsa ve çevresel faktörler de dahil olmak üzere, ilgili diğer mevzuat kurallarını sağlıyorsa gıda katkı maddesi listelerinde yer alabilecek.
Gıdanın besin değerini düşüren bir gıda katkı maddesi ancak; söz konusu katkı maddesini içeren gıda, günlük diyetin önemli bir ögesini oluşturmuyorsa veya özel beslenme ihtiyacı bulunan tüketici gruplarına yönelik gıdaların üretimi için mutlaka gerekliyse listeye alınabilecek.
Bir gıda katkı maddesinin kullanım miktarı, istenen etkiyi yerine getirebilecek gerekli olan en düşük miktar olarak belirlenecek. Gıda katkı maddesinin kullanım miktarı belirlenirken; söz konusu madde için oluşturulmuş kabul edilebilir günlük alım miktarları veya buna eşdeğer bir değerlendirme ve bu katkı maddesinin bütün kaynaklardan alınacak muhtemel günlük alım miktarları dikkate alınacak. Ayrıca gıda katkı maddesinin özel tüketici grupları tarafından tüketilen gıdalarda kullanılması durumunda, bu katkı maddesinin bu tüketici grupları tarafından günlük alınması muhtemel olan miktarları kullanım miktarının belirlenmesinde etkili olacak.
Yönetmeliğin ilgili ekinde özellikle belirtilmedikçe gıda katkı maddeleri, işlenmemiş gıdalarda ve 2 numaralı ekte belirtilenler hariç olmak üzere, ``bebeklere ve küçük çocuklara yönelik özel beslenme amaçlı gıdalara ilişkin mevzuat kapsamındaki bebek formülleri, devam formülleri ve bebek ve küçük çocuk ek gıdalarında`` kullanılmayacak.
Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde yer alan çiğ etlerin sağlık işaretlemeleri ile yumurta kabukları dahil hayvansal gıdalara doğrudan uygulanan tanımlama işaretleri ve yumurta kabuklarının süsleme amacıyla renklendirilmesinde, listedeki gıda renklendiricileri kullanılabilecek.
SON TÜKETİCİYE SUNULMAYACAK GIDA KATKI MADDELERİNİN GENEL ETİKETLEME KURALLARI
Son tüketiciye sunulmayacak gıda katkı maddelerinin tek başına, birbirleriyle, diğer gıda bileşenleriyle veya bunlara ilave edilmiş diğer maddelerle karışım halinde satılması halinde, ambalaj veya kaplarının üzerinde her bir gıda katkı maddesinin yönetmelikte geçen adı, E kodu veya her bir katkı maddesinin adı veya E kodunu içeren bir satış tarifnamesi yer alacak.
Bunun yanında, ``gıdada kullanım içindir`` veya ``gıdada kullanımı sınırlıdır`` ifadesi veya gıda katkı maddesinin kullanımının amaçlandığı gıdayı belirten daha özel bir ifade, gerekli olduğu durumlarda özel depolama veya kullanım koşulları, parti işareti veya numarası, kullanım talimatının eksikliğinde, gıda katkı maddesinin uygun bir şekilde kullanımı mümkün olmayacaksa; gıda katkı maddesinin kullanım talimatı, net miktar gibi bilgiler ambalaj veya kapların üzerinde bulunacak.
GEÇİŞ HÜKÜMLERİ
Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri yönetmelik hükümlerine, 1 Temmuz 2013 tarihinden önce piyasaya arz edilen buğday unu, ilgili alt kategoride yer alan ekmekler, çiğ köfte ve mezeler için 1 Ağustos 2013 tarihine kadar uyum sağlayacak.
Yönetmelik hükümleri ambalajsız olarak piyasaya sürülen ekmekler, ilgili alt kategoride yer alan buğday unu, pide ve bazlama için 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girecek. Salça, domates ve biber püreleri 1 Temmuz 2016 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.
Bu arada yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ``29 Aralık 2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği`` yürürlükten kaldırıldı.