MERSİN- Tarsus Belediyesi tarafından Baraj Mesire Alanı yaptırılan ve inşaatı hala süren hayvanat bahçesine tepki gösteren CHP ilçe teşkilatı, inşaatın bulunduğu alanda bir basın açıklaması yaptı.

 

Açıklamada, hayvanat bahçesinin yer aldığı alanın içme suyu arıtma tesisinin çok yakınında bulunduğu, atıklar ve pis kokunun insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu ve inşaat için yüzlerce ağacın kesildiği ileri sürüldü.

 

Hayvanat Bahçesi için seçilen yer yanlış

Basın açıklamasını okuyan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Nuri Özdemir, "Tarsus Belediyesi Tarsus'un en güzel yerlerinden biri olan Tarsus Parkı'nın içine tüm itirazlara rağmen, hayvanat bahçesi kurmuştur. Şehrin merkezinde olan bu hayvanat bahçesiyle kısa zaman sonra çevreye çok kötü şekilde kokular gelmeye başladı. Hayvanat bahçesinin bulunduğu alanda iki lise ve Devlet Hastanesi bulunmaktadır. Buradan çıkan sesler ve yükselen koku vatandaşların korkulu rüyası olmuştur. Belediye 20 yıldır bu kötü kokuları gideremedi, çünkü seçilen yer yanlıştı. Şimdi de Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yine 20 yıl önceki gibi keyfi ve yanlış uygulamaya imza atarak Tarsus'un en güzel dinlenme yerlerinden biri olan Baraj Mesire Alanı'na hayvanat bahçesini taşıma kararı alarak, buraya hızlıca inşaat yapmaya başladı." dedi.

 

Tarsus ve Mersin'de yaşayan 1 milyon insanın içme suyu tehlike altında
Yapılan yeni hayvanat bahçesinin Mersin-Tarsus içme suyu arıtma tesisi ve su havzasına çok yakın olduğunu belirten Özdemir, "Yeni hayvanat bahçesi Mersin-Tarsus içme suyu arıtma tesisi ve su havzasına çok yakın ve sağlık açısından çok sakıncalı ve tehlikelidir. Mevcut yasalara göre tavuk kümesleri dahi su havzalarına 5 km uzaklıkta olmalıdırlar. Tarsus ve Mersin halkının içme suyu bu havzadan temin edilmektedir. Hayvanat bahçesinin bu bölgeye kurulması yasalara aykırı olduğundan bu kararın uygulanmasına imza atan yöneticiler sorumludurlar." ifadelerini kullandı.

 

İnşaat için yüzlerce ağaç kesildi

Yapılan yeni hayvanat bahçesi için Belediyenin yüzlerce ağaç kestiğini iddia eden Çevre Komisyonu Başkanı Nuri Özdemir, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; "Hayvanat bahçesinin inşaatı için mevcut belediye olgun ve yıllanmış yüzlerce ağacı keserek büyük bir katliam yapmıştır. Kesilen ağaçların yankı bulmasından sonra Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 'söz konusu ağaçlar belediyece değil, meçhul kişiler tarafından kesilmiştir ve kesilen ağaçların piyasada değeri yoktur' diyor. 'Ağaçları meçhul kişiler kesti' diyerek, işin içinden çıkamazsınız. Bu konunun takipçisi olacağız. Yeni hayvanat bahçesinin başka uygun bir yere taşınması için çalışacağız. Kesilen ağaçların faillerinin bulunması ve cezalandırılması için tüm yasal yollara başvuracağız."

 

Hayvanat bahçesi inşaatında yapılan basın açıklaması, yapılan konuşmalardan sonra olaysız bir şekilde sona erdi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)