Ticari araçlar için 1 Aralık'tan itibaren başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulaması hakkında bilgilendirme ve hatırlatmalarda bulunan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkanı İhsan Memiş, kış lastiğinin kış şartlarında diğer lastiklere göre daha güvenli olduğunu ve özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nin iç kısımlarında daha fazla dikkat edilmesi gereken bir güvenlik sorunu olduğunu kaydetti.
İnsanların can ve mal güvenliğinin önemli olduğunu söyleyen Memiş, kaza anlarında bir metrenin bile can ve mala gelebilecek zararı önlediğini bu yüzden kış lastiğinin, kış aylarında yer tutuşunun daha erken olmasını sağladığını belirtti.
"Kış lastiği 4 lastik birden takılır. Arabanın dengesi bozulmaz ve dört lastik birden yere dengeli bir şekilde tutunur"
Kış lastiğinin sürücü ve arabalar için çok önemli olduğunu belirten Memiş, "Türkiye'nin mevzuatına göre 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında Türkiye'deki araç kullananların hepsi kış lastiği taktırmak zorunda. Kış lastiği, kış şartlarında diğer lastiklere ve yaz lastiklerine göre çok önemli bir güven sağlamaktadır ve kış lastiğinin insanlara verdiği güven aralığı hemen hemen yüzde 35-40 nispetinde yer tutuşu anlamında çok büyük bir yarar sağlamaktadır. Kış lastiği Türkiye için Ege Bölgesi ve Akdeniz bölgesinde belki insanlar ihtiyaç hissetmez ama İç Anadolu'da, Doğu Anadolu'da ve Ege Bölgesi'nin iç kısımlarında mutlaka takılması gereken bir güvenlik sorunu. Kış lastiğinin, bazı sürücülerimiz 'Öne 2 tane veya arkaya 2 tane takalım.' diye düşünmektedirler. Tasarruf yaptıklarını zannetmektedirler. Aslında kış lastiği 4 lastik birden takılır. Arabanın dengesi bozulmaz ve dört lastik birden yere dengeli bir şekilde tutunur. Güven aralığı bu bakımdan da daha faydalı olur." ifadelerini kullandı.
"Kış lastiği yer tutuş bakımdan, can ve mal güvenliği için önemlidir"
Yağmurlu, buzlu ve karlı havalarda insanlar için can güvenliği ve mal güvenliği konusunda kış lastik kullanılması gerektiğinin altını çizen Memiş, "İnsanların can ve mal güvenliği çok önemli. Çünkü öyle bir hadiseler ve kazalar meydana geliyor ki, kazalarda bir metre bile canımızı ve malımızı kurtarıyor. Mesela 80 ile giden bir araç aracın işte yaz mevsiminde ki fren mesafesi 60 metre ise burada hemen hemen kış lastiği taktığımız zaman 35 metreye kadar düşmekte. Erken durmayı sağlayarak çarpmayı, devrilmeyi ve uçmayı önlemektedir. O bakımdan hepimizin can ve mal güvenliği açısından kış lastiğinin de sürücüye tarafına takılmasını önemle istiyoruz. Bilhassa arkadan çarpmayı ve savrulmaya önlüyor. Veya virajlara biraz daha sert girdiği zaman devrilmeyi önlüyor. Kış lastiği yer tutuş bakımından, can ve mal güvenliği için önemlidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)