MUŞ - Muş'ta STK larla bir araya gelen Sevgi Platformu ekibi, çözüm sürecine dair STK temsilcilerinin öneri ve görüşlerini aldı. STK2lar ile yapılan toplantıda, STK temsilcileri genel anlamda bölge halkının 90'lı yıllardan bu yana yaşadıkları mağduriyetlerin dikkate alınması gerektiğine ve bölge halkının taleplerine duyarsız kalınmaması gerektiğine vurgu yaptı..

Muş'tan sonra bölge turuna Bingöl ve Diyarbakır ile devam edeceklerini belirten Sevgi Köprüsü Platformu sözcüsü Muhammet Arpacı, gezdikleri 6 ilde elde ettikleri verileri ve halkın taleplerine dair izlenimlerini şöyle anlattı. '' Bölge illerinde yaptığımız ziyaretlerde aşiret reisleriyle STK'larla, valilik ve Belediyelerle çeşitli temaslarımız oldu. Muş'ta da özellikle Muş'un Altınova Beldesinde 90'lı yıllarda mağdur olmuş bir aileyi ziyaret ettik. Muş'a kadar geldiğimiz bu gezide elde ettiğimiz veriler, bölge halkının ana dilde eğitim noktasında çok ciddi bir eğitim talebinin olduğunu gördük . Halkın özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde'' Ne Mutlu Türküm Diyene'' yazısından ciddi anlamda bir rahatsızlıkları söz konusudur. Aynı şekilde Koruculuk sistemine ciddi manada eleştiriler var. Halk, Koruculuk sisteminin bölgeye ikilik getirdiğini ve bölge halkını rahatsız ettiğini söylüyor. Devlet'in bölgedeki karakol anlamındaki yoğunlaşması ve askeri sevkiyatı ciddi manada eleştiriyor. Halkın taleplerinden bir diğeri ise, mevcut Anayasanın değiştirilip yeni bir Anayasanın yapılması için bir an önce bir adımın atılması ve bu konuda gayret sarfedilmesini belirtiyorlar.'' dedi.

Arpacı, önümüzdeki çözüm veya barış sürecinde amaçlarının, insanların barış ve kardeşçe bir ortamda beraberce yaşayabilecekleri bir zemin oluşturmak olduğunu ve şimdiye kadar yaptıkları ziyaretlerde bölge halkının ne kadar barışa ve huzura susadıklarına da bizzat şahit olduklarını sözlerine ekledi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)