Aslında bir şehir efsanesi
Poşet çayının zararlı olduğunu dair çok iddialar atıldı. Poşet çaylarının kanserojen plastik partiküller içerdiği iddia edildi. Fakat Prof. Dr. Erdem Yeşilada bu iddiaların asılsız olduğunu ve poşet çayların sanıldığı gibi zararlı olmadığını ifade etti.
Sağlığa zararlı maddeler değil
Yeşilada, “Poşet çay üretiminde herkesin bildiğinin aksine normal selüloz kâğıt kullanılmaz. Zaten bu nedenle kafaları almıyor; nasıl oluyor da kâğıt suya girince parçalanmıyor; mutlaka işlemler yapılıyordur diye düşünüyorlar. Hâlbuki bitkilerdeki sklerenkima liflerinin ne kadar kuvvetli olduğunu, gemilerdeki urganların, bez çuvalların, ya da keten veya pamuklu kumaşların temel bileşeni olduğunu bilemezler. Japon parası olan “yen” kağıtları da Daphne bitkisinin liflerinden elde edildiğinden eskimeye dirençlidir.” İfadelerini kullandı.
Poşet çayların güvenli bileşenlerden meydana geldiğini söyleyen Yeşilada, “Hazırlanan kâğıt hamuru hidrojen peroksit ile beyazlatılıyor. Hidrojen peroksit bizim yaralarımızı temizlemede kullandığımız “oksijenli su”. Hidrojen peroksit organik maddeler ile temasa geçtiğinde açığa çıkan oksijen organik maddeleri parçalar, herhangi bir artık bırakmaz.” Dedi.
Aynı zamanda merdiven altı ürünlerde bu garantiyi veremeyeceğini söyleyen Yeşilada kaliteli ve onaylı markaların tercih edilmesini ifade etti.
Poşet Çayları Güvenle İçebilmek için:
1-Tüketiciler olarak dikkatli olalım, sadece Tarım Bakanlığından izinli ve Türk Gıda Kodeksine Uygun Hazırlanmış, Kaliteli Ürün ve Markaları Tercih edelim.
2-Alüminyum zımba içermeyen bitki çaylarını seçelim.
3-Çayı plastik bardak yerine kaliteli porselen veya cam bardakta demleyip içelim çünkü çayın sıcaklığı, bardaktaki kimyasallar gibi zararlı maddeleri açığa çıkarabilmektedir.