Mustafa Karakaş/Mehmet Tahir Özsoy

Türkiye insan hayatının en ucuz olduğu ülkelerden biri. Bazen köpekten kaçarken, bazen de bir sarhoşun hız tutkusundan dolayı bir arabanın altında kalıp can verebilirsiniz. İzmir’in Menemen ilçesinde 6 Kasım’da yaya yolunda kızı ile beraber karşıya geçen Kibar Zorel’e süratle gelen bir araç çarptı. Anne ve 11 yaşındaki kıza çarpıp kaçan sürücü S.A. polis ekipleri tarafından 2 saat sonra yakalanarak Menemen Polis Merkezi Amirliği’ne getirildi. S.A.'nın burada yapılan alkol ölçümünde 1.53 promil alkollü olduğu tespit edildi. 50 km hız sınırı olan yolda 80 km hız ile gittiği iddia edilen S.A. hem kırmızı ışık ihlalinde bulunmuş hem hız sınırını aşmış hem de sarhoş bir şekilde araç kullandığı halde savcılık tarafından serbest bırakıldı.

“ŞAHSIN HAK ETTİĞİ CEZAYI ALMASINI İSTİYORUZ”

Savcılığın kazaya sebep olan S.A.’yı serbest bırakmasına tepki gösteren baba Mehmet Emin Zorel, Doğruhaber’e yaptığı açıklamada, “Biz kaza ile uğraşırken, eşim ve kızımın sağlık durumu ile ilgilenirken bir de öğrendim ki kazayı yapan şahıs serbest bırakılmış. Menemen Cumhuriyet savcılığına itiraz dilekçemi verdim. 19 gündür mağduriyet yaşıyoruz. Çocuklarımın eğitim hayatı sekteye uğradı. Kızımın bir daha eskisi gibi rahat yürümesi mümkün değil. Eşimin hayati tehlikesi devam ediyor. Buna rağmen bize bu olayı yaşatan, sarhoş bir şekilde araç kullanan, hız limitini aşan ve dahası kaza yerini terk eden bu şahsın serbest kalmasını anlamlandıramıyoruz. Şahsın hak ettiği cezayı almasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“SERBEST BIRAKILMASI TAMAMIYLA YANLIŞ BİR KARAR”

Dosyaya bakan Zorel ailesinin avukatı Avukat Murat Demir ise gazetemize yaptığı açıklamada, bu yanlış karardan dönülmesi gerektiğini kaydetti. Demir, şöyle konuştu: “Doktorların Kibar hanımın hayatının devam edeceğine dair bir ümidi yokken; bir kişinin yaralanması, diğer bir kişinin yaşamına son verilmesiyle alakalı kaldı ki, Türk Ceza Kanunu’nda da aslında bu taksirli bir adam öldürmeye de girmiyor bu bir bilinçli taksir. Yani yapmış olduğu, alkolle siz trafiğe çıkıyorsanız bunun neticesinde bir kişini yaşamına son verebileceğinizi aslında öngörmeniz gerekiyor. O yüzden netice itibariyle çok ağır. Bu sebeple mevcut delil itibariyle tutuklanmasına karar verilmesi gerekiyordu. Hukuki olan tutuklanması olacaktı. Bunun tamamıyla yanlış bir karar olduğunu düşünüyorum.”  

ALKOL İÇENİ DE İÇMEYENİ DE ÖLDÜRÜYOR!

'Kötülüklerin anası' olarak bilinen alkolün sağlığa ve akla verdiği zararın yanı sıra “başkasına zarar vermek gibi” bir yönü de var. Türkiye'de resmi verilere göre 2021'de 187 bin 524 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 2 bin 422 kişi kaza yerinde, 2 bin 941 kişi ise kaza sonrası hayatını kaybederken, 276 bin 935 kişi yaralandı. Emniyet Genel Müdürlüğünün raporlarına göre 2021 yılında alkolden kaynaklı  meydana gelen kaza sayısı 1.768. Keza Dünya Sağlık Örgütünün 2018 yılı Küresel Alkol ve Sağlık Durum Raporu’na göre; Dünya genelindeki 69 yaş ve altındakiler arasındaki erken ölümlerin yüzde 7.2’si; 20-39 yaş arasındaki ölümlerin yüzde 13.5’i ve tüm ölümlerin yüzde 5.3'ü alkol kaynaklı. Bütün bu veriler ortada iken, dünyada hiçbir ülke alkolllü araç kullanmaya izin vermezken alkollü araç kullandığı resmi evraka yansımış olan bir kişinin bu kadar rahat serbest bırakılması vatandaşın hukuka olan güvenini zedeleyecektir.