Öğrenmek mümkün
Herkesin en uğrak mekanları arasında marketler yer alır. Market raflarında yüzlerce hazır gıda bulunur. İnsanlar da neredeyse hazır gıdalara bağımlı yaşamakta. Peki bu hazır gıdaların dinimizce uygunluğunu biliyor muyuz? Haram veya helal olduğunu öğrenmek mümkün.
Bu kodlar önemli
Her üretilen hazır gıdanın bir köşesinde içindekiler bölümü yer alır. Bu bölümde gıdanın nelerden üretildiği tek tek kodlarıyla birlikte yazar. Bu kodlara ise tüketiciler çok yabancı kaldığından tükettiğinin dinine uygunluğu veya sağlığa zararları olup olmadığı bilememekte. Fakat her kodun bir anlamı var.
E kodlara dikkat
E kodlu katkı maddeleri üretildiği şeye göre sağlığa zararları veya dine uygunluğu bilinebilir. Kimi maddeler domuz kimiyse böcekten üretilebiliyor. Bu kodlar şu şekilde:
E120 karmin
Koşineal böceği olarak bilinen böcekten elde edilen kırmızı renkli renklendiricisi olan bir pigmenttir. Kırmızı rengi veren; böcekten elde edilen bir katkı maddesidir. Helal kabul edilmez.
Kullanıldığı alanlar
- Süt ürünleri; kırmızı meyveli (çilekli, vişneli) sütler ve yoğurtlar
- Et ürünleri; kırmızı et (sosis, salam, sucuk), deniz ürünleri, işlenmiş kanatlı ürünleri, surimi*
- Şekerlemeler; meyve aromalı sakızlar, bisküvi, kek ve gofret ürünleri, reçel ve marmelat, jöle ve jelatinli ürünler, pasta ve fırıncılık ürünleri, süsleme ve kaplama maddeleri...
- Alkolsüz aromalı ve kolalı içecekler
- Hazır çorbalar, domates sosu, salça
- Patlamış veya hacimlendirilmiş çerezler
E441 jelatin
Başlıca hammadde olarak domuz kemik ve yağları ile sığır kemik ve derileri kullanılmaktadır. Genellikle yiyecek sanayisinde yiyeceklerin dayanıklılığını arttırmak için kullanılır. Domuzdan veyahut da diğer hayvanların da helal kesilmemesi halinde helal değildir.
Nerede kullanılır
- Jelleşme ajanı: Jöleli tatlılar, etler, şekerlemeler, et sosları
- Yapı sağlayıcı: Lokum, koz helvası, kremalar, sufleler, fırın ürünleri
- Bağlama Ajanı: Rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri
- Koloidal yapıyı koruyucu: Şekerlemeler, dondurmalar, buzlandırılan ürünler, donmuş tatlılar
- Durultma ajanı: Meyve suları.
- Film oluşturucu: Meyvelerin kaplanması, etler
- Koyulaştırıcı: Toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri
- İşlem yardımcısı: Tatlandırıcılar, yağ, vitamin ve renklendiricilerin mikroenkapsülasyonu
- Emülgatör: Çorbalar, soslar, tatlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri
- Stabilizör: Krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandırılan ürünler, kremalar, donmuş tatlılar
- Yapışma ajanı: Şekerlemeler, et ürünleri
- Köpürmeyi sağlayıcı: Şekerlemeler, kremalar, dondurmalar
- Kristalizasyonu düzenleyici: Dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılar.
E920 sistein
Hamurun daha rahat açılması için kullanılır. Çin, Almanya ve Japonya'da da üretilmektedir. Genellikle berberlerden toplanan insan saçı ve domuz kıllarından üretilen L-sistein ayrıca kaz-ördek tüyleri ve boynuzdan da üretilebilmektedir. Son zamanlarda ise mikrobiyal fermantasyon teknolojisi kullanımı az da olsa başlamıştır. Fakat ne yazık ki, nispeten çok ucuz olması sebebiyle insan saçı ve domuz kılı en çok kullanılan hammaddedir. 10 kg saç veya kıldan yaklaşık 1 kg sistein elde edilmektedir. Bu da helal kabul edilmez.
E904 şellak
Birçok çikolata, gazlı içecek ve meyvelerde yüzey parlatıcı olarak kullanılır. Böcek salgısından imal edilir ve yapımında alkol kullanılır. Helal değildir.