Katar'ın Türkiye'ye 10 milyar doları bulabilecek yeni bir kaynak girişi sağlaması için müzakerelerde son aşamaya gelindi.

Reuters'e bilgi veren üst düzey bir yetkili, konunun "liderler düzeyinde tartışıldığını" söylerken, başka bir yetkili ise yıl bitmeden 2-3 milyar doların Eurobond şeklinde olabileceğini söyledi. Katar ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, üç kişi tarafından doğrulanan haber hakkında yorum yapmadı.

Ekonomi yönetimi, döviz arz ve talebini yurtiçi düzenlemelerle dengede tutacak bir kur politikası izlemektedir. Batı sermayesi ise mevcut tercihlerle yatırımlarını kıstığı için AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "dost" dediği ülkelerden dış kaynak sağlayarak başta döviz olmak üzere ekonomi politikalarına destek veriyor.

Bu bağlamda Katar ile Türkiye arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkiler, komşularının Katar ile ekonomik ilişkilerini kesmesiyle ivme kazandı.

"EN AZ 8 MİLYAR DOLAR MİKTAR SAĞLANIYOR"

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, Katar ile 2017'nin ortasından 2021'in başına kadar diplomatik, ticari ve ulaşım ilişkilerini kesti.

Türkiye ve Katar bu dönemde ekonomik ilişkilerini artırdı. Bu dönemde Katar, Borsa İstanbul ve Avrasya Tüneli'nden de hisse aldı ve ülkeler, liderler düzeyinde ekonomik ilişkilerin daha da artırılacağını söyledi.

İKİ DİKKAT OLASILIĞI!

Reuters'e bilgi veren üst düzey yetkili, "Katar'dan Türkiye'ye yeni kaynak sağlanması konusundaki müzakerelerde son aşamaya gelindi. Minimum 8 milyar dolar öngörülüyor. Toplam rakam 8-10 milyar dolar arasında değişebilir" dedi. :

"Sonuç olarak 2-3 milyar dolar yıl sonuna kadar geri kalanı da gelecek yıl sağlanacak. Burada (toplam kaynağın bir kısmı) takas veya eurobond olabilir. Birkaç yöntem görüşülüyor. Karşılıklı mutabakata varıldı. . Konu ele alındı."

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılında 11 milyar dolarlık borçlanma öngörmüş ve bu miktarı 9 milyar dolara tamamlamıştı. Dolayısıyla Hazine yılsonuna kadar 2 milyar dolar daha ihraç edebilir. Önümüzdeki yıl için uluslararası piyasadan borçlanma hedefi 10 milyar dolar olan Hazine, borçlanmasını da bazı yıllarda prefinansman için ileriye çekebiliyor.

ERDOĞAN KATAR'A GİTTİ

Erdoğan en son bu hafta sonu Dünya Kupası'nın açılışı için Katar'a gitti.

Konuyla ilgili bir başka bilgili yetkili, Katar ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin artarak devam ettiğine işaret ederek, "Bu yıl Hazine'nin borçlanmasında 2 milyar dolarlık bir pay kaldı. İlk etapta katılım yöntemiyle ilgili görüşmeler yapılıyor. Katar'ın 2-3 milyar dolarlık tahvil ihracında olumlu ilerliyor, önümüzdeki yılın ilk aylarında da devam edecek."

Yetkili, "Katar'ın önümüzdeki dönemde takas, eurobond, şirket ortaklıkları veya süreç içinde genişletilebilecek diğer konularda Türkiye'deki yatırımlarını daha da artıracağını söyleyebilirim." Aynı kaynak, bankaların sendikasyona katılımını artıracak yöntemlerin kullanıldığını da söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nabati, geçtiğimiz ay Katar Maliye Bakanı Al-Kuwari ile bir araya geldi.

Suudi Arabistan da bu hafta Türkiye'ye 5 milyar dolarlık depozito için müzakerelerin son aşamasına geldiklerini duyurdu.

TCMB'nin Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile 2 milyar doları olmak üzere toplam 28 milyar dolar swap anlaşmaları bulunuyor. Bankerlerin hesaplarına göre 23-24 milyar dolarlık swap zaten rezervde. Suudi Arabistan ile şu ana kadar herhangi bir takas ya da depo/depozito ilişkisi yoktu.

Katar'ın takas anlaşması birkaç ay önce aynı tutarla yenilendi.