HABER MRK - İçişleri Bakanı Muammer Güler'in imzasıyla yayımlanan genelgede, ilk başta gaz kullanılacağı ikazının yapılması ve kitleden ayrılmak isteyenlerin uzaklaşmasına imkân tanınması isteniyor. Daha sonra ise gaz kullanımını azaltmak için tazyikli su ve hafif gaz kullanımı eşliğinde gözaltı yapılması isteniyor.

 

Genelgede valilerden "Gazla müdahale edilen olayın uzun sürmesi halinde, gaz kullanımına bir süre ara verilerek grubun dağılmasının sağlanması ve diğer araç ve gereçlerin kullanımına ağırlık verilmesi, çevreye veya güvenlik güçlerine karşı fiili olarak saldırı veya direniş olmadıkça gazlı müdahaleden kaçınılması, direniş ve saldırısına son vermiş kişi veya gruplara karşı kesinlikle gaz kullanılmaması" isteniyor.

 

İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede şu ifadelere yer verildi;

 

Gözaltı yapılarak gaz azaltılacak

"Zırhlı araçlarla mobil müdahale birimleri oluşturularak hareket kabiliyeti artırılacak, yakalama ve gözaltı işlemleri yapılmak suretiyle de daha az gaz mühimmatı kullanılması sağlanacak.

 

Dağılmamakta ısrar eden gruplara karşı mümkünse müdahale anında, değilse teknik tespit yapılıp daha sonra gözaltı işlemleri yapılacak.

 

Toplumsal etkinlikler esnasında alınacak tedbirlerde, Çevik Kuvvet veya Güvenlik Şube Müdürlüğü'nden sorumlu emniyet müdür yardımcılarının görev alması sağlanacak.

 

Kullanılan gaz türünün ve miktarının belirlenmesinden olay mahallindeki en üst rütbeli amir yetkili ve sorumlu olacak. Bu konuda kontrolsüz ve gereksiz kullanıma mahal verilmeyecek.

 

Gaz kullanımı tutanağı tutulacak

Gaz sarfiyatının kontrolün sağlanması ve keyfi hareketlerin önüne geçilebilmesi için olayların sonunda gaz mühimmatını kullanan personel ve bu personelden sorumlu amir tarafından tutanak tutulacak.

 

Müdahaleler kameraya alınacak

Orantısız güç ve aşırı gaz kullanımı "iddialarını" önlemek için müdahale ve gözaltı işlemlerinin kamera ile kayıt altına alınması sağlanacak.
Müdahale edilecek olan grubun yaşlı, kadın, engelli profili dikkate alınarak "müdahale stratejisi" belirlenecek.

 

Gaz yerine ses ve ışık fişeği

Gaz fişeği yerine grubu tedirgin edip dağılmalarını sağlamak açısından ses ve ışık fişeği ya da yüksek ses çıkartan diğer mühimmat kullanılacak ve çevik kuvvet personeli dışında diğer birim personeli tarafından gaz fişeğinin kullanılmasının önüne geçilecek.

 

Gaz kullanmadan önce gazların etki alanı içinde okul, hastane, kreş ve huzurevi gibi kurumların bulunup bulunmadığına dikkat edilerek, olaya karışmayan vatandaşların etkilenmemesi için azami özen gösterilecek.

 

Gaz kullanımı duyurulacak

Gaz kullanmadan önce gaz mühimmatının kullanılacağı ses yükseltici araçlarla duyurularak gösterici gruptan ayrılmak isteyenler ile üçüncü kişilerin uzaklaşmasına fırsat verilecek.

 

Gazdan önce su püskürtücü panzer ve TOMA'lar kullanılarak tazyikli suyla müdahale edilecek.

 

Gaz mühimmatı kullanmaya başlamadan önce içinde boya veya biber gazı olan kapsüller atabilen ve orta mesafede etkili olabilen darbe etkili savunma tüfeğinin ara silah olarak kullanılması sağlanacak." (İLKHA)