Taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra; taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle de günlük beslenmede oldukça yer tutan meyvelerden biri olan Portakal faydaları sizi şaşırtacak. Bir çok faydayı bir arada bulunduran portakal Türkiye'de yıllık 1 milyon tonun üzerinde üretilir. İşte faydaları...
-Portakal içerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını engeller, kansere neden olan serbest radikaller ile savaşır. Bağışıklık sistemini destekler ve mikroorganizmalara karşı korur.
-Yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yavaşlatarak göz sağlığını destekler.
-Bununla birlikte demir emilimini arttırarak anemiyi iyileştirmeye yardımcı olur.
-Demir eksikliği olan kişilerde yumurta, et gibi demirden zengin kaynaklar ile birlikte C vitamini alabilmek adına portakal suyu tüketimi yararlı olabilmektedir.
-Portakalın içerdiği C vitamini, stres hormonu olan kotrizolü baskılayarak kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
-Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, artirit ve Alzheimer gibi hastalıklarda inflamasyonu azaltmayı sağlayabilmektedir.
-DNA sentezi için önemli bir vitamin olan folik asit de portakalda bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle gebelerde portakal tüketimi yeterli folik asit alımını destekleyerek doğumsal defektleri önleyebilmektedir.
-Portakal tüketimi böbrek taşına da iyi gelebilmektedir. Portakalın içerdiği sitrat, böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek taş oluşumunun önüne geçebilmektedir.
(Memorial)