Şarku’l Avsat’ın Nutrition Review dergisinde yayınlanan çalışmadan aktardığına göre araştırmacılar, sistematik uyumlu bir inceleme veya çelişkili olabilecek birkaç çalışmanın sonuçlarının istatistiksel analizi olan meta-analizi yürüttüler. Bal üzerinde yapılan klinik deneylerde, açlık kanındaki glikozu, toplam kolesterolü, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü ve trigliseridleri azalttığı, ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi de artırdığı tespit edildi.

Baş araştırmacı Tausif Han, yayınlanan araştırmayla bağlantılı olarak Toronto Üniversitesi’nin web sitesinde yayınlanan bir raporda, “Bu sonuçlar şaşırtıcı çünkü bal, şekerin yaklaşık %80’ini içeriyor. Aynı zamanda bal, yaygın ve nadir şekerlerin, proteinlerin, organik asitlerin ve diğer biyoaktif maddelerden oluşan sağlık açısından büyük olasılıkla faydalı maddelerden oluşan bir besindir” dedi. Ayrıca araştırmacı Han, “Mevcut çalışma, klinik araştırmaların bugüne kadarki en kapsamlı derlemesidir ve en ayrıntılı verileri içerir” açıklamasında da bulundu.

Han çalışmanın sonuçlarının, şu anda şekerden uzak duruyorsanız bal yemeye başlamak gerektiği anlamına gelmediğini, ancak daha çok şekerin yerine konmasıyla ilgili olduğunu vurguladı. “Sofra şekeri veya başka bir tatlandırıcı kullanıyorsanız, bu şekerleri balla değiştirebilirsiniz. Bu size çalışmanın ortaya koyduğu faydaları sağlar” dedi.

Bu çalışma, bin 100’den fazla katılımcının katıldığı 18 araştırmanın incelenmesini içeriyor. Bu çalışmaların kalitesi, sağlık alanında kanıtların kesinliğini ve önerilerin gücünü değerlendirmek için bilimsel bir yöntem olan GRADA sistemi kullanılarak değerlendirildi. Çoğu çalışmada kanıtlarda düşük derecede kesinlik olduğu ve balın işlemeye, çiçek kaynağına ve miktarına bağlı olarak sürekli faydasız veya faydalı etkiler ürettiği sonucuna vardılar.

Deneylerde kullanılan günlük ortalama bal 40 gram veya yaklaşık 2 yemek kaşığı kadardı. Ve bu deneylerin ortalama uzunluğu 8 haftaydı. Sahte akasya balı olarak pazarlanan ve yonca gibi monofloral kaynaklardan elde edilen bal gibi, ham balda araştırmalarda birçok faydalı etkiye yol açmıştır.

Han, işlenmiş balın pastörizasyondan sonra (genellikle 65 derecede en az 10 dakika) sağlık üzerindeki etkilerinin çoğunu açıkça kaybetmesine rağmen, sıcak bir içeceğin ham bal üzerindeki etkisinin birkaç faktöre bağlı olduğunu ve muhtemelen tüm yararlı özelliklerini yok etmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca, yoğurtla veya salata sosuyla kullanılması gibi sıcak bir içeceğin üzerine koymaktan başka bal tüketimi yollarına da işaret etti.