Saygın Mali Etütler Enstitüsü düşünce kuruluşundan yapılan sert uyarı, yeni kabinenin milyonlarca işçiye gizli vergi zamlarıyla baskın yapmakla suçlanmasının ardından geldi.

İNGİLTERE'DE ORTA SINIF ŞOK BEKLİYOR

Bütçe Sorumluluğu Ofisi-IFS, yaşam standartlarının %7 düşeceği uyarısında bulunduktan sonra 1956'dan bu yana en büyük düşüş yaşandığını vurguladı: "Bu herkesi vuracak"

Ofis Direktörü Paul Johnson, bütçe açıklaması sonrası analizlerinde şunları söyledi: "En büyük darbeyi hissedenler orta sınıf gelir seviyesindekiler olacak. Gelirleri belirlenmiş, sosyal yardımlardan yararlananlara yönelik hedeflenen destekten yararlanamayacaklar. Ücretleri düşüyor ve vergileri artıyor. Orta sınıf İngiltere şoka hazırlanıyor"

Johnson, vergi yükünün "önümüzdeki on yıllarda" uzun vadeli Covid öncesi ortalamanın altına düşmesi durumunda çok şaşıracağını vurgularken "daha yüksek vergiler kalıcı olacak gibi görünüyor" dedi.

IFS'ye göre yetişkinlerin yaklaşık %4'ü -2 milyon kişi - 2027-28'e kadar %60 veya %45 oranında gelir vergisi ödeyecekken, 8 milyon kişinin %40 oranda daha fazla ödeme yapması bekleniyor.

IFS ayrıca, kamu hizmetlerinde büyük ölçekli iş kayıpları olmadıkça kamu sektörü çalışanlarının gerçek anlamda ücret artışı bekleyemeyeceği konusunda uyardı.

Düşünce kuruluşunun sonbahar açıklamasına ilişkin analizini sunan Johnson, kamu maaşlarının hükümetin karşı karşıya olduğu "en büyük zorluklardan" biri olmaya devam edeceğini söyledi.

Johnson, "Hükümet, büyük bir iş kaybı olmadıkça, planlanan harcama toplamları dahilinde enflasyona yakın herhangi bir yerde ücret artışlarını finanse edemeyecek." iddiasında bulundu.

Mirror