CHP`nin dün aldığı karar rağmen yemin etmeyen CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, TBMM`de düzenlediği basın toplantısında, halkın seçtiği milletvekili arkadaşlarının yemin etme haklarının gasp edilmesine karşı çıktıklarını, çünkü seçmenlerinin oylarına, yani milli iradeyese sonsuz saygı duyduklarını ifade etti.
Ancak demokrasi hatta ileri demokrasiye ulaşabilmek için milli iradeye kendilerinin duyduğu kadar saygı duyulması gerektiğini belirten Gök, " `Masuniyet karinesi, hak mücadelesinde insanlık tarihinin en büyük kazanımlarından biridir. Haklarında kesinleşmiş hiçbir mahkumiyet kararı olmayan ve yıllardır tutuklu yargılanan arkadaşlarımız şu aşamada masum demektir. Ve yerleri parlamentodur` dedik. `Mevcut durum insan haklarının ihlalidir` dedik. CHP, `milletvekillerimiz tutuklu, bu büyük bir sorundur` dedikçe, AKP ortada bir sorun olduğunu bile reddetti, hatta sorunun varlığını dahi kabullenmek istemedi" diye konuştu.
Demokratik bir eylem olan bu süreç dün sona erdiğinde CHP milletvekili olarak tutuklu vekil arkadaşlarının Meclis`e girebilmeleri yolunun açılmış olması gerektiğini belirten Gök, şöyle devam etti:
"Ancak söz konusu mutabakat metninde, `tutuklu milletvekilleri` ifadesine bile yer verilmemişti. Hatta dün TBMM`de arkadaşlarımız yemin ederken, tutuklu vekil arkadaşlarımızın adlarının okunmasına bile tahammül edilmeyen bir noktada bulunulduğuna bütün ülke tanıklık etmiştir.
O zaman elde somut ne vardı ki acele yemin kararı alındı? Yani iki hafta öncesine göre bize bu tutumu aldıran gerekçelerden hangisi ortadan kalktı? Maalesef değişen hiçbir şey olmadığını görüyor ve telaş içinde alınan yemin etme kararını kesinlikle doğru bulmadığımı siz değerli basın mensuplarına ve yüce halkımıza duyuruyorum.
Somut bir sonuç elde edene kadar haklı ve kararlı tutumumuzu devam ettirmeyen partimin bir milletvekili olarak bu erken alınan karara uymak zorunda olduğumu biliyorum. `insanlık tarihi, demokrasi, insan hakları ve özgürlük yolunda bedel ödeyenlerle doludur` diyen bizlerin tarih önünde, `ülkemizde insan haklarının, evrensel hukukun, demokrasinin, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için bedel ödediler` sayfasında yer almak, kazandıkları karşısında en büyük ödül olmaz mıydı?"
CHP`li Öztürk de tepkili
İsa Gök tepkisini yemin etmeyerek ve açıklama yaparak dile getirenler arasındaydı. Bir de yemin edip tepkili olanlar var. Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk gibi.
Öztürk, "böyle bir söz almış olmanın yeterli olmadığını Başbakan`ın sözlerinden anlıyoruz. Mutabakat belgesi denilen belge sağlandı. Akşam, Başbakan eleştirdi. Karara uyulsa da parti içinde birçok isim bu görüşte" dedi.
Yeminin zamanlaması ve mutabakat metni kadar yürütülen görüşmeleri yürüten heyet de CHP içinde tartışmaya neden oldu.
Parti kulislerinde, CHP`nin yeni vekillerinden eski ANAP`lı Aydın Ayaydın`ın devreye girmesinin, yöneticilerin dışında insiyatif almasının rahatsızlık yarattığı belirtiliyor.
Ajanslar