İbn-i Sina sıhhatli olmanın genel kaideleri başlığı altında “Gıda, uyku, riyazet” diye üç şeyde uyarıyor .
Gıda
· Sağlıklarını korumak isteyenler yiyecekleri gıdalara çok dikkat etmelidirler.
· Açlık hissetmeden önce yemek yememelidir. İnsan, iştahı gelince beklemesi hiç iyi değildir.
· Kış mevsimlerinde ısıtıcı, yaz mevsimlerinde ise tabiatı soğuk gıdalar yenmelidir.
· Yemeklerde ilaç tesiri olmalı, yemekler açlık hissi belirince yenmelidir.
· Gıdaların cinsine bakmalı, miktarına dikkat etmeli, pişmesine ehemmiyet vermeli.
· Vücudun tabiatına muvafık gıdalar yenmelidir.
· Zayıf bünyeli ve ihtiyacı olan kimseler çok besleyici gıdalar yemelidirler.
· Yemekten sonra çok su içmemelidir, hazme mani olur.
· Hiçbir vakit mide tam doluncaya kadar yememelidir, iştah tamamı ile bitmeden sofradan kalkmalıdır.
· Yemekten sonra ateşlenen kimseler yemeyi az ve sık sık yemelidirler.
· Yemeğin hazmedilmesi için de yemeklerden sonra biraz hareket edilmesi lazımdır.
Uyku
· Uyku lazım olan kuvveti takviye eder. Nefsin kuvvetini rahatlandırır ve cevherini çoğaltır.
· Sağlam bir bünyeye sahip olabilmek için zamanında yatmak zamanında kalkmak ve yeteri kadar uyumak lazımdır.
· Uyku derin olursa iyi olur.
· Gündüzleri uyumak ve aç karnına yatmak iyi değildir.
· Yatarken evvela sağa sonra da sola dönerek yatmalı, arka üstü baş aşağı yatmamalıdır.
Riyazet(spor)
· Bunun birçok şekilleri vardır. En basiti, bir insanın kendi işlerini yapması riyazettir.
· Asıl riyazet istek ile yapılandır. Mesela güreşmek, ata binmek, koşmak, spor dallarıyla ilgilenmek gibi…
· Riyazet bedeni yumuşatır, fena rutubeti giderir; riyazi terk etmek hayatı terk etmek gibidir.
· Riyazetten sonra vücudu yağlamak ve ovalamak iyidir.
· İhtiyarlar gençlerden daha çok istirahat etmeli ve sıcak yerlerde oturmalıdırlar.
· Kabız olmamaya ve idrarın çıkmasına dikkat etmelidirler.
İhtiyarlar gıdalarına da çok dikkat etmelidirler:
· Ağır yemeklerden sakınmaları lazımdır.
· Yaşlıların ekmek ile bal yemesi kendileri için çok faydalıdır.
· Süt uygun bir gıdadır hem besler hem suyu çoğaltır.
· Sebzelerden pırasa, pazı ve kereviz yemeleri tercih edilir.
· Zaman zaman sarımsak da yemeleri uygundur.
· Yaz mevsimlerinde yaş incir, erik; kışları da bal ile pişirilmiş kuru incir yemek iyi gelir, bunlar bağırsaklara yumuşaklık verirler.