Okul tatillerinde çocukların çokça boş zamana sahip olmaları, doyasıya eğlenip açık havada aktivitelerde bulunmasını sağlarken buna karşın kimi zaman sosyal medya, cep telefonu ve bilgisayar başında uzun saatler geçirilmesini de beraberinde getiriyor.
Çocuk Gelişim Uzmanı Perihan Erol, tatil dönemlerinde sözlü, sosyal ya da online kanallarla gerçekleşen rahatsız edici saldırılar olarak bilinen sanal zorbalığı İLKHA’ ya değerlendirdi.
“Tatil döneminde çocuklar ekstra daha çok evde kaldığı için sanal zorbalıkla karşı karşıyadır”
Çocukların sanal olan zorbalıkla sadece tatil döneminde değil, her zaman yüz yüze kaldıkları için dikkat edilmesi gerektiğini belirten Erol, “Tatil döneminde çocuklar ekstra daha çok evde kaldığı için bu başlık çok önemli ve konuşmamız gerekiyor. Çocuklarımız maalesef bizim büyüdüğümüz zamandaki gibi dışarda ve kapının önünde oynayamıyor. Parklar da çok sınırlıdır. Geçtiğimiz pandemiden dolayı çocuklar ekrana biraz daha bağımlı oldu. Online derslerin yanında sürekli bilgisayarla vakit geçirdiği için daha çok sanal âleme de girmeye başladılar.” dedi.
“Çocuklarımıza daha az vakit ayırıyoruz”
Çocukların oyun anlayışının eski zamanlardaki gibi olmadığını söyleyen Erol, “Adını bilmediğimiz oyunları oynuyorlar. Gözümüz her zaman çocuklarımızın üstünde olması gerekiyor. Bunları da çocukları bunaltmadan yapmamız lazım. Zaman çok farklı bir zaman. Çocuklar en küçük bir sıkıntıya, kendilerini rahatsız edecek soruya karşılaştıkları zaman hemen kaçma veya cevap vermeme eylemine gidiyorlar. Çocuklara konfor sağladıkça her şey daha iyi oldukça aslında çocukları uzaklaştırıyoruz. Günümüzde hem anne hem de baba çalışıyor. Çocuklarımıza daha az vakit ayırıyoruz. Onlar daha iyi yaşasın diye yapıyoruz.” diye belirtti.
“Anne- babalar olarak bizler bilmekle değil, yapmakla çocuklarımıza örnek olacağız”
Erol, “Gözümüzden kaçan şeyler vardır. Anne- babalar olarak bizler bilmekle değil, yapmakla çocuklarımıza örnek olacağız. Anne elinde saatlerce telefon tutsun. Baba saatlerce bilgisayarın başında vakit geçirsin. Sonra biz çocuğa diyelim ki 'çocuğum dersini çalış, bilgisayarın başında çok vakit geçiriyorsun.' Bu etki etmez. Anne -babalara tavsiyem evlerine aldıkları internet güvenli internet uygulaması olsun. Çocuklarımıza belli etmeden hep bir takip sistemimiz olsun.” dedi.
“Çocuklara fark ettirmeden takip edeceğiz”
Sanal şiddet ve zorbalıktan çocukların korunması gerektiğine dikkati çeken Erol, “Çocuklarda bir değişiklik olduğunu fark etmemiz gerekiyor. Çocuklarımızda bir zorbalık olduğunda bu fiziksel olduğunda onlarda değişim oluyor. İçine kapanık olurlar. Akademik başarısında düşme, kendisine güvensizliği olur. Çocuklarımıza yaklaşımımız çok önemlidir. Belki çocuk ona kızacağımızı da düşünerekten bize bunu söyleyemeyebilir. Çocuklara fark ettirmeden takip edeceğiz. Sonra onunla konuşmaya gideceğiz. Zorbalık sosyal medyada şu an çok yaygındır. Biz çocuklarımıza kendi takip ettikleri sosyal medyalara kendi arkadaşlara kim ne takip ediyor. Sürekli girmek gerekiyor.” diye konuştu. (İLKHA)