Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, törende yaptığı konuşmada, Taksim'de yaşanan patlamaya değinerek, "Rabbim inşallah büyük acılardan bizi esirgeyerek bu sıkıntılı süreci de atlatmayı nasip etsin diyorum." diye konuştu.

Yapay zeka teknolojilerinin bugün geldiği noktada sektörleri nasıl etkilediği, onlar için nasıl değer ürettiğiyle ilgili artık kimsenin şüphesi kalmadığını anlatan Varank, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin yapay zekanın potansiyel kazanımlarına yönelik ciddi adımlar attığı bir dönemden geçildiğini söyledi. Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz de hızla gelişen bu teknolojiden gereğince istifade edebilmek için Kalkınma Planlarımız ile Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde yapay zekayı ekonomik etki, toplumsal fayda ve ulusal güvenlik açısından ülkemiz için kritik teknoloji alanlarından biri olarak belirledik. Bu itibarla, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve ilgili tüm paydaşlarla hazırladığımız Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi geçtiğimiz yıl yayımladık. Önceliklerimiz doğrultusunda 'beşeri sermaye, Ar-Ge ve girişimciliğin desteklenmesi, altyapının geliştirilmesi, sosyoekonomik uyum için düzenlemeler ve uluslararası iş birliği' konularına odaklandık."

Bakan Varank, yapay zeka teknolojilerine yön verecek nitelikli insan kaynağına yatırım yaptıklarına değinerek, 2025 yılına kadar bu alandaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını istediklerini belirtti.

Türkiye Açık Kaynak Platformundan 42 yazılım okullarına, DENEYAP Türkiye Atölyelerinden Uluslararası Lider Araştırmacılar Programına ve TEKNOFEST'e kadar çok yenilikçi projeleri olduğuna vurgu yapan Varank, "96 teknoloji geliştirme bölgemiz, 1600'e yakın Ar-Ge ve Tasarım merkezimiz bu manada Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemimizi besliyor." dedi.

Bakanlık olarak ortaya koydukları stratejiler ile küresel ölçekte değer üreten sürdürülebilir bir yapay zeka ekosistemi inşa etmek istediklerine dikkati çeken Varank, geliştirilecek projelerle kamu, özel sektör, teknoloji girişimcileri ve diğer paydaşların birlikte iş yapma modelini benimsemesini sağlayacaklarını anlattı.

Bakan Varank, desteklenmeye hak kazanan 10 konsorsiyumun temsilcilerini tebrik ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üretim teknolojilerinden finansal teknolojilere, iklim değişikliğinden tarım, gıda ve hayvancılığa kadar öncelikli olarak belirlediğimiz tüm alanlarda inşallah ürün ve hizmetler geliştireceksiniz. Geliştirdiğiniz teknolojiler sayesinde hatlarınızda kesintisiz üretimi sağlayabilecek, verimliliğinizi ve kalitenizi artırabilecek, maliyetlerinizi azaltacak, pazarlama, satış ve ihracat gücünüzü yükseltebileceksiniz. Kısaca daha rekabetçi olacaksınız. Şundan emin olabilirsiniz biz bundan sonraki süreçte bugün olduğu gibi hep yanınızda olacağız."