Baharatlar, bitkilerin kök, yaprak, tohum gibi kısımlarının bazen olduğu gibi tazeyken, bazen de kurutulup, toz haline getirilip, ufalanıp veya benzeri kimi işlemlerden geçirilip, muhafaza edilip kullanılan ve yemeklere, içeceklere başka koku ve tatlar eklemeye yarayan gıda malzemelerinin genel adıdır.
Baharatlar arasında en çok kullanılan biride zerdeçaldır. Peki zerdeçalın tarihi ve faydaları nelerdir?
Zerdeçal çok güzel kokulu bir bitkidir. Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarıdır. Kök saplarından safranı andıran boyalı bir madde çıkar. Buna ‘Hint safranı’ denir. Genellikle zerde yapımında safran yerine zerdeçal kullanılır. Ayrıca turşu, füme, balık çorbası, pilav gibi bir çok tarifte kullanılır.
Asya ikliminde yetişen ve özellikle Hindistan'da tarih öncesi çağlarda da bulunduğu bilinen Zerdeçal'ın faydaları çağlar öncesinden beri biliniyor.
Peki faydaları nelerdir?
Düzenli olarak kullanıldığında zerdeçalın sağlığa 5 faydası:
Bağışıklık sistemini güçlendirir Kan şekerini dengede tutar Kolestrolü düşürür
Eklem ağrılarını ve enflamasyonu azaltır
Parkinson, Alzheimer, MS (Multiple Skleroz) gibi nörolojik hastalıklar açısından umut vadetmektedir.