Kızıltepe İlçe Başkanı Kavan ve beraberindeki bir heyet, İpek Mahallesinde kurulu olan pazar esnafını ziyaret ederek sorun ve sıkıntılarını dinledi ve taleplerini not aldı.Pazar esnafı, sosyal güvenceli bir sigortanın olmaması, semt pazar yerinin olmaması ve pazarı denetleyen görevlilerin olmaması gibi sıkıntıları dile getirerek bu sorunlara çare aradıklarını talep ettiler.

Esnafın sıcak ilgisiyle karşılanan Kavan, ziyaret sonrası yaptığı konuşmada, esnafın sorun, sıkıntı ve taleplerinin yetkililer tarafından görmezlikten gelinmemesi gerektiğini belirterek kendilerine iletilen sorunların çözümü için gayret sarf edeceklerini ifade etti.

Pazar esnafın sıkıntılarının çözülmesi adına konuşma yapan Kavan, esnafın özellikle sosyal güvenceli bir sigortanın olması gerekliliğine değinerek, "Doğrusu bazı meslekler insan hayatında zor icra ediliyor. Seyyar satıcılık da pazarcılık da bu mesleklerden bir tanesidir. Biz onların sorunlarını dinleme adına yerinde gördük. Birçok pazarcı kardeşlerimizle görüştük. Yerel bazı sorunlarını dinledik, Allah'ın izniyle bunu yetkililere ileteceğiz ve bu insanlar özellikle iş hayatında çok mesai yapmalarına rağmen bunların herhangi bir emekliliği şu anda yoktur. Bunu gündeme getiren insanlar vardır. Konuştuğumuz bazı şahısların 20 yıl, 30 yıl, 35 yıl pazarcılık yaptığı ve hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığı sigortalı olmadığını belirtiler. En azından bu insanların 4B kapsamında sigortalı olmaları ve mevcut şartlarda emekli olabilecek kişilerin emekli olmalarıdır. Belki bu insanlar gelirleri nedeniyle zor kazandıkları nedeniyle istedikleri primleri veremiyorlar. Bu insanların sosyal devlet kapsamında en azından en fazla yatırma prim olarak dörtte birini yatırmaları gerekir. Bu tür şahıslara sosyal devlet konumunda bu hakların verilmesi hem insani hem de İslami bir haktır." ifadelerini kullandı.

"Bu insanlar günlük ortalama bir insanın, ortalama bir memurun 13-15 saat mesai yapmaktalar"

Esnafın çektikleri zahmeti aktaran Kavan, "Bu insanlar normal bir esnaf gibi kepengini açıp kapatan değil, her sabah bu insanlar adeta yeni bir dükkân inşa ederek tezgahını açıyor, bunun akşamında yeniden bu dükkânı bu tezgâhı kapatmak şartıyla ciddi bir mesai yapıyor. Bu insanlar sabah namazında saat 5'ten 6'dan işe başlayarak ta 17, 18 hatta 19.00'lara kadar saat itibariyle mesai yapan bu insanlar günlük ortalama bir insanın, ortalama bir memurun 13-15 saat mesai yapmaktalar. Bu insanlara o statünün verilmesi ve özellikle bu hizmette bulunan yaşları ilerlemiş olan adeta sırtı bükülmüş olan insanlara rastladık ki bu insanlar kendi evine ekmek getirmesi adına yine bu zor şartlarda çalışmak zorunda kalıyor." dedi.

"Pazarcılarımızın ve seyyar satıcılarımızın dertlerini anlatabileceği, sorunlarını üretebileceği belediye içerisinde bir masanın olması gerekir"

Kavan, bu tür sorunların çözülmesi adına yetkililere seslenerek, "Bunun için diyoruz ki HÜDA PAR olarak bu insanlara sosyal devlet konumunda bir statünün verilmesi ve bu insanların 4B kapsamında sigortalı olması ve mevcut şartlara göre emekli edilmesi yolunun açılması gerekir. İkincisi birçok sorunu dinledik ve bu insanların özellikle yerel yönetimlerce belediyelerce bunların bir masası olması gerekir. Belki başta esnaflarımız ama en önemlisi pazarcılarımız seyyar satıcılarımızın dertlerini anlatabileceği, sorunlarını üretebileceği belediye içerisinde bir masanın olması gerekir. Bu meseleler bu sorunlar birinci elden ilgili kişilere teslim edilsin ki bu insanlar kendi sıkıntılarını, kendi sorunlarını, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilsin.  Tekraren HÜDA PAR olarak tüm Türkiye'de olan özelde Kızıltepe ilçemizde olan esnaf kardeşlerimizin bu sorunları için belediyelerde, yerel yönetimlerde bir masa kurulmasını talep ediyoruz." şeklinde kaydetti.

Ziyaretin ardından Kızıltepe Pazarcılar Derneği Başkanı ile esnafın sorunlarını arz ederek karşılıklı hasbihal ettiler.