Olmazsa olmaz olan şekerli çayı içmek zamanla damar tıkanıklığına, kalp rahatsızlıklarına, demir eksikliğine ve anemiye sebebiyet verir.
Çayı şekersiz içme düşüncesi bazı kişilerin içini ürpertebilir. Ancak yapılan bir çalışmada, çayı keyifle içmek için şeker kullanmanın gerekli olmadığını ortaya koydu.
-Şekersiz çayın ağızda bıraktığı acılığı sevmeyen kişiler, şeker yerine çayına bir miktar bal dökerek bu ihtiyacını karşılayabilir.
-Bal tüketiminin şekerin yan etkilerinden korumasının yanı sıra mide rahatsızlıkları, çarpıntı, kemik hastalıkları, bronşit, boğaz ağrısı, cilt hastalıkları ve kabızlığa da iyi geldiği bilinmektedir.
yapılan bir başka araştırmadaysa çayı şekersiz içmenin bir başka yolu da şekeri zamanla azar azar azaltmaktır. Bu yöntemle şekeri bırakmak daha uzun bir süreç olmasına karşıt daha etkili bir çözümdür.
Sosyologların alışkanlıkların terkedilmesinin direk psikolojiyle alakalı olduğunu bildirmektedir, bundan yola çıkan araştırmacılar "Bu kadar şekerli çayı nasıl içiyor muşum?" söyleminin şekerli çay içenleri harekete geçirdiğini vurguladı.